Гумите втора ръка са опасни!

July 3, 2014 | Автор: | Публикувано в Авто-мото свят

До покупка на гуми втора ръка се прибягва най-често поради ниските им цени, които могат да бъдат до 4 пъти по-ниски от цена на нови гуми от същия клас, модел и производител. По-големия процент на употребяваните гуми продавани в България са внесени от Германия, Франция, Австрия, Швейцария и Италия. В тези страни собствениците на автомобили могат да си позволят смяна на гумите на всеки две-три години без да натоварят бюджета си.

Гумите, които за тези наши евро съседи са боклук, за съжаление за много български граждани представляват „изгодна покупка“. А след това тази изгодна покупка се ползват по 3, 4 дори и 5 години, което води до висок риск от инциденти.

Дори и видимо да не личи по-гумата да има следи на износване тя започва да остарява още от момента в който е създадена. Понякога тя „отлежава“ с години по рафтовете на складове и магазини докато бъде закупена за първи път, а след това могат да минат още години докато попадне във владеене на новия си собственик имащ желание да я монтира на автомобила си.

Докато „отлежава“ в очакване на новия си собственик гумата няма да промени дълбочината или вида на грайферите си, но без капка пощада ще бъде подложена на влиянието на заобикалящия я кислород. По подобен начин по който кислородът действа на ластика за коса, ще действа и на очакващата бъдещия си собственик гума. Както един ластик за коса който дори и не се ползва редовно, а стои на нощното шкафче до деня в който не се скъса при опъване, така и при гумите втора ръка не може да се предвиди кога ще се предадат.

Особено при големи скорости гумите са най-податливи! Тогава те са подложени на висока температура и натоварване! Ако сте си закупили гуми втора ръка, то задължително се стремете да избягвате шофиране с висока скорост. Също е важно да не претоварвате и автомобила.

Източник: Онлайн магазин за нови гуми Гумите БГ – http://www.gumitebg.com/

Оставете своя коментар

Трябва да влезете в сайта за да оставите своя коментар.