Гроздова домашна ракия, царицата на ракиите

домашна ракияНяма българин, който да не си е приготвил от скъпоценната течност за Коледните и Новогодишните празници. Гроздовата домашна ракия предимно се от ферментирали гроздови джибри след отделяне на червеното вино. Качеството на ракията се обуславя от сорта и от захарното съдържание на гроздето, от състоянието на джибрите, от времето и режима на дестилация.

Има два вида джибри за ракия, ферментирали и сладки.

Ферментирали джибри са останали след производство на червено вино и съдържат алкохол, дрожди, бактерии, органични киселини, минерални съединения и се развалят бързо.

Оцетно-киселите бактерии превръщат алкохола в оцетна киселина. Развиват се и различни видове плесени и други микроорганизми, продуктите от които преминават в ракията и влошават качеството.

От технологична и икономична гледна точка, за производството на домашна ракия с добри вкусови качества джибрите трябва да се изваряват веднага след отделяне на виното или да се вземат мерки за правилното им съхраняване.

Най- ефективен и лесно приложим в домашни условия начин за съхраняване е трамбоването за изгонване на въздуха. Върху джибрите се разстила тънък слой чиста суха слама без мирис. Сламата се покрива с 3-4 см. пласт от кал и плява. Периодично се проверява замазката и ако са се появили пукнатини, се замазват.

По-сигурно и с по-малко грижи и рискове е трамбованите джибри да се покрият с парафинирана хартия или с полиетиленово платно. Върху хартията се насипва 5-6 см. пласт от чист сух пясък. Под тежестта на пясъка следва слягане на джибрите, така че хартията или платното ги покриват плътно и не се допуска образуването на въздушни празнини, в които може да се развият болестотворни микроорганизми.

Съхранението е още по-сигурно, ако преди поставяне на платното върху джибрите се наръси и малко ситно счукан калиев метабилсулфит.

Съхранени по този начин, джибрите се запазват за дълго време и дават гаранция за получаване на домашна ракия с добри вкусови качества.

Сладките джибри са останали след отделяне на масата за производство на бяло вино, вместо алкохол, съдържат захар, която трябва да ферментира.

За целта съдът се похлупва с лъжливо дъно и джибрите се заливат с вода до покриване на лъжливото дъно. За да се получи по-висок рандеман домашна ракия, вместо с вода, джибрите може да се залеят със захарен разтвор, приготвен от разтваряне на 4-5 кг захар в 30-40 л вода.

Поради наличието на активни дрожди ферментацията протича за 3—4 дни. Изваряването трябва да стане веднага. Ако това не е възможно се съхраняват по сухия начин. За целта течната виното се отточва и понеже е с нисък алкохолен градус трябва да се съхранява в пълен съд.

При зареждане на казана за ракия с джибрите се внася и отделеното от тях вино, което ги разрежда и предотвратява образуването на загар. При дестилацията задължително се отделят първакът и своевременно и патоките. След корекция на алкохолното съдържание ракията се прехвърля в дървен или в стъклен съд за отлежаване. В случаите когато се използва стъклен съд, в ракията задължително се внася стара суха дървесина от дъб или акация в количество от 1 до 3 грама на литър.

За повече съвети относно подготовката на материала и правенето на качествена домашна ракия може да посетите дестилацията на http://www.ludastrast.com/ в гр. Габрово.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment