Gombashop – решение за онлайн магазин

Какво е необходимо, за да продаваме онлайн? Разбира се, онлайн магазин! Ето няколко лесни и не толкова лесни решения. Нека бъдем обективни, а всеки ще избере това, което му допада и от което има реална нужда

 

Първа опция: Готова платформа за онлайн магазин: Една от любимите ми платформи е  Gombashop. Защото с нея да имаш онлайн магазин е въпрос на желание, 5 минути време и няколко клика с мишката. Има и други платформи в България, които работят на подобен принцип. Такава е също Shopiko.

  • Плюсове – Лесна за инсталиране, лесна за конфигурация, евтини планове, добра поддръжка, множество шаблони, филтри за търсене, персонално брандиране, бързо зареждащи страници, безплатен 14 дневен период, домейн + хостинг (all-in-one) решения, няма нужда от технически познания, готови разплащателни методи.
  • Минуси – Затворен код, ниска степен на уникалност, ограничени функции (pdf фактури, sms известия, xml импортиране, др.)
  • За кого е подходящо? – за малък и среден бизнес, за артисти, за ръчно изработени бижута, дрехи и други.

Втора опция: Безплатна платформа за онлайн магазин: Има множество такива решения. Някои от тях са Опън Карт, Магенто и други.

  • Плюсове – Лесна инсталации, безплатен отворен код, надеждност на системата, голяма база от plugin-и, голямо общество на разработчици и дизайнери, безплатни и премиум темплейти, др.
  • Минуси – Нужда от наемане на фирма за конфигурация, домейн, хостинг, възможно е да излезе скъпо, няма поддръжка при възникнал проблем, персонализацията изисква интеграция на допълнителни плъгини, за които отново е необходима техническа компетенция.
  • За кого е подходящо? – за малък и среден бизнес с възможност за инвестиция, за магазини за техника, за големи по обем и продукция магазини.

Трета опция: Custom решение.

  • Плюсове – Много добра персонализация, добавяне на каквито и да е функции, работа с голям обем продукти, уникален дизайн, няма нужда от техническо познание, персонална поддръжка.
  • Минуси – Затворен код, много голяма първоначална инвестиция.
  • За кого е подходящо? – за среден и голям бизнес, за корпорации, за големи по обем онлайн магазини.

 

Надявам се да съм дал малко повече разяснение относно правилния избор на платформа за онлайн магазин. Ако трябва да бъда честен – всеки един подход си има своите предимства и съответно минуси. За това е много важно човек добре да познава бизнеса си в две насоки. Какъв е той в момента и какъв очаква да бъде? Например, добра отправна точка е да се прецени дали се плануват някакви маркетингови активности в близките 10 месеца. Например, вие сте малък бизнес с готовност за инвестиция, искате да направите онлайн магазин и да отделите значителен бюджет за онлайн и офлайн реклама. Това предполага експлозивно разширение и за Вас са удачни опции две или три.

От друга страна, ако имате малък бизнес и не сте готов да отделяте все още бюджет за промоции, но желаете да имате онлайн магазин, за да обхванете по-голям брой клиенти – тогава изберете опция едно. Вашият бизнес планира разширение, но то ще бъде плавно и няма да е експлозивно, изведнъж, за да бъде избора ви на друга платформа обоснован.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment