Фумигация – метод за съхраняване на растителните култури

October 3, 2013 | Автор: | Публикувано в Друго

Фумигация е термин, който сравнително напоследък навлезе по-широко в българската промишленост. Значението му всъщност е свързано с обработката на растителни култури с газ. Именно това е фумигация – да се дезинфекцира продукцията, преди да бъде превозена с кораби или вкарана на склад. Можем да си представим огромните помещения, побиращи стотици тонове жито, ориз, ечемик, царевица, слънчоглед, просо, елда и прочее растителни култури, които действат като магнит на различните вредители. Трудно можем да си представим борбата срещу тях, ако липсваше този изпитан и доказан метод, наречен фумигация.

Фумигация се извършва с химикали, които са газообразни, смъртоносни за насекомите и безвредни за останалите животни и хората. Чрез фумигация се избягват щети по

стоките, тяхното нараняване или дълготрайно увреждане. На подобна обработка подлежат много стоки, главно зърнени култури и дървесни материали.

В общи линии фумигация не се прилага за дезинсекция на помещения, тъй като химикалите, с които тя се извършва, нямат остатъчно действие, или с други думи след като бъде извършена фумигация, насекомите биха могли отново да навлязат в продукцията.

В корабните трюмове фумигация се извършва чрез дълги сонди, които се забиват в зърното. Ето защо тяхната дължина е в тясна зависимост от вида зърно, една е дължината на сондите при фумигация на пшеница и ечемик, съвсем друга – при фумигация на слънчоглед. Когато дълбочината на трюмовете е доста голяма, тогава се прилага така наречената рециркулационна система, или с други думи тръбите се поставят там още преди да започне товаренето, а циркулацията на газ се осъществява с помпи.

Фумигация се извършва и по други начини – като дезинфектиращият препарат е под формата на хартиени плочи или пакети, които се полагат върху повърхността на натовареното зърно. След като приключи тяхното действие плочите и пакетите подлежат на грижливо събиране преди да започне разтоварването.

По сходен начин се извършва фумигация на зърно в силози и складове, в шлепове, вагони и контейнери. Разбира се, всичко това се извършва от фирми, специализирани във фумигация и сходни на нея дейности, тъй като се работи с опасни продукти, които изискват не само големи и точни познания, но и дисциплинираност, отговорност, самообладание и решителност в трудни моменти.

Освен на зърно, фумигация се извършва и на дърво и дървен материал, тъй като дървото е от един от най-предпочитаните “деликатеси” за различните насекоми, които при транспортиране на дървото например, ако бъдат оставени на воля да се разхождат и размножават в него в крайната точка, от него едва ли ще остане кой знае колко голяма годна част.