Фаянс

Ремонтът на апартамент, къща или вила не е лесно начинание, което освен това често не е и твърде приятно. Трябва да вложите много свободно време, енергия, търпение – и не на последно място – финанси, за да се постигне добър резултат. Дали ще правите вътрешен основен ремонт на апартамент или къща стъпките са еднакви.
Започнете с подмяна на ВиК инсталацията (за да се сменят старите поцинковани тръби с пластмасови, които са по ефективни, позволяват по-голяма гъвкавост и достигане до трудно достъпни места), както и на електрическата инсталация.
Следва подмяната на старата електрическа инсталация с нова. Изчислете какво натоварване ще Ви трябва и направете всяка стая на отделен кръг със собствен прекъсвач, а за основни уреди като бойлер и готварска печка предвидете отделни такива. Подменете старото табло с ново, прекарайте новите кабели по възможност в гофрирани маркучи, подменете контакти и ключове.

След това се преминава към следващия етап – същинската ремонтна дейност (мръсната работа). Ако решите да слагате вътрешна изолация преценете дали ще сваляте старата мазилка или не. Ако основата е здрава можете да пристъпите към изграждане на конструкция, полагане на каменна вата за изолация и монтаж на гипсокартон. Следва шпакловане и шкурене подготвяйки стените за боядисване.

Подови настилки – избора им зависи от типа на помещението, ако е спалня или кухня най-удачно е монтаж на ламиниран паркет или дюшеме. Ако имате стар дъбов паркет можете  само да го освежите като намете майстор да го изцикли и лакира. Друг вариант за подова настилка е теракот или гранитогрес, използва се най-вече в помещения от типа мокри.

Банята – ако правите основен ремонт, то е ясно. Сваляте старите плочки, мазилка и мозайка, прекарвате новите тръби за които вече писахме, изграждате нова инсталация. Следва избор на плочки – фаянс и теракот, наемане на майстор който да изгради новата баня. Монтаж на мивка, батерии, душ, или душ кабина, вана и т.н. това зависи от вас, каквото искате, това и ще направите.

Идва ред на довършителните работи (чистата работа). Те включват монтиране на осветителни тела, контакти, ключове, мивки, душ кабини, тоалетна чиния, вана, радиатори, вентилация, врати, кухненско обзавеждане, ламинат, паркет и др.
Накрая остава последният етап от ремонта – обзавеждането. Ако се спазва тази последователност е възможно при недостиг на средства да се отложи закупуването на част от мебелите и за по-късно.

Преди да действате премислете всичко по няколко пъти. Сравнете цените на материалите, цените за труд, съберете оферти от няколко фирми както за труд, така и за цената на материалите + транспортните разходи. Избирайте и работете само с качествени продукти, не скъпете пари за качество, това ще ви се отблагодари в бъдеще. Успех!!!

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment