Facebook маркетинг като реклама на бизнеса в България

January 10, 2013 | Автор: | Публикувано в Бизнес и финанси, Интернет, Маркетинг

Социалната мрежа Facebook все повече увеличава своята роля по отношение на маркетинга и рекламата. Огромното число потребители /над 2 милиона и в България/ на мрежата е една много добра предпоставка голяма част от маркетинг специалистите да се насочат към тази среда за реклама. В този смисъл до голяма степен освен на своите потребители, социалната мрежа помага и на бизнеса, защото facebook маркетинга, като форма на реклама във Facebook се оказва много ефективна и в същото време не скъпа.

Статистиката показва, че потребители на Facebook са най-вече младите хора на възраст от 18-45 години и то работещи. Именно тази част аудиторията е най-активна в мрежата, а същевременно и това са най-активните потребители, от които би имала нужда всяка компания. Тъй като няма разлика в проценти на активността между половете и Facebook е еднакво посещаван и от жените, и мъжете, мрежата е идеалното място за презентиране на услуги и стоки с насоченост  и към двата пола.

През последните години все повече фирми осъзнават ползата от позициониране в най-голямата социална мрежа и използването на стратегии като facebook маркетинг. Огромен процент от тези фирми вече имат собствена официална фирмена фен страница, която подробно дава информация за дейността им и това, което предлагат.  Facebook страниците се доказаха напоследък като много добър маркетингов инструмент в търговията със стоки и услуги. Чрез тях всеки търговец е много по-близо до своите потенциални клиенти, отколкото където и да било. Безспорен факт е, че потребителите на социалната мрежа са едни от най-активните потребители като цяло в Интернет. Някои от тях дори са пристрастени към нея и са склонни да търсят и се доверяват на информация предимно получена там. Това е огромна възможност всеки бизнес да бъде представен на своите потенциални клиенти без да се налагат големи инвестиции в реклама. Чрез директен контакт, препоръките и мненията, които всеки собственик на фирма може да получи от своите потребители, той много вярно и навреме сверява своя „бизнес часовник”. Така всеки предприемач своевременно може да разбере за някои свои грешки и да прояви известна гъвкавост за да оцелее фирмата му въпреки кризата.

Спестяват се и разходи от скъпи маркетингови проучвания, които често и не са толкова ефективни, колкото една реклама във Facebook. Присъствието на бизнеса освен в Интернет като цяло, вече става все по-масово и в социалната мрежа с най-много потребители в България – Facebook. Към Facebook се ориентират и все повече специалисти в областта на маркетинга и рекламата. Рекламата във Facebook се очаква да отбележи огромен ръст и популярност през следващите години.  В този смисъл тя се явява като мощен помощник на бизнеса.