Електронни елементи – основни познания

Електронните елементи са в основата на новите (и стари) технологии. Всеки е чувал поне веднъж в живота си за резистори, варистори, кондензатори, интегрални схеми, диоди и други подобни термини, но не много хора са наясно за какво точно тези елементи служат и как могат да се използват заедно. Ако сте човек, който се интересува от всичко и искате да разберете какво представляват най-често срещаните електронни елементи в основата си и как се използват, то вие сте попаднали на правилното място.

Хората използват електронни елементи от десетилетия. В днешно време гореспоменатите компоненти се използват за направата на мобилни телефони, телевизори, компютри, таблети, коли и в общи линии всички останали видове електроника. Ето за какво точно служат най-често използваните електронни елементи:

  1. Резистор

Резисторът (който понякога бива наричан съпротивление) е пасивен електронен елемент с два извода. Електрическото съпротивление е основната характеристика на резисторите. В повечето случаи, резисторите са с изключително малък размер. Най-важната стойност за един резистор е неговото електрическо съпротивление, което се измерва с единицата Ом. Също така е важно и да се знае колко вата електричество един резистор може да понесе преди да изгори.

  1. Кондензатор

Кондензаторът е вторият най-често използван електронен елемент след резисторът. Кондензаторът е елемент, който временно може да съхранява електрически заряд. Съществуват различни видове кондензатори, но двата най-често срещани вида са електролитният кондензатор и керамичният кондензатор.

  1. Диод

Диодът е електронен елемент, който позволява на тока да тече само в една посока. Диодът има два терминала, наричани анод и катод. Някои биха описали диодът като „вентил“ за електрически ток, като той се задейства според напрежението, което бива приложено върху него.

  1. Светодиод

Светодиодите са диоди, излъчващи светлина. В днешно време тези светодиоди имат хиляди приложения. Фенерите и лампите създадени с множество светодиоди например, вече не са рядкост.

  1. Транзистор

Транзисторът е един от най-важните електронни елементи. Той има три извода и с негова помощ се осъществяват преобразуване, комутация и усилване на електрическите сигнали. Транзисторите се използват във всички електронни устройства и битови уреди от прахосмукачка до компютър. В днешно време вече е нормално транзисторите да се използват като част от интегрални схеми, а не поотделно.

  1. Интегрална схема

Интегралната схема е специален електронен елемент, който съдържа в себе си много други елементи като транзистори, диоди и т.н. Всички те са свързани в една електрическа верига по специален начин върху изключително малко парче силикон. Интегралните схеми са основният елемент в изграждането на модерни електронни устройства като мобилни телефони и компютри.

Това са само част от най-често използваните електронни елементи. Разбира се съществуват и много други като триаци, тиристори, потенциометри, кварцови генератори, мостови изправители, оптоелементи и т.н. Всички тези елементи са лесно достъпни и могат да бъдат намерени на добра цена онлайн в сайтове като vikiwat.com или в магазините за електроника.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment