Екскурзия до Долмабахче Сарай Истанбул

Какво да посетим когато сме на екскурзия в Истанбул

Дворецът Долмабахче Сарай – последния дом на османските султани, дом и на Мустафа Кемал Ататюрк, уникално красива сграда на брега на европейската част на Босфора на границата на районите Бешикташ и Кабаташ.

Невероятната дестинация за екскурзия до Истанбул Долмабахче Сарай е построен в годините 1842-53 за нуждите на султан Абдул – Маджид I, който е недоволен от удобствата на средновековния комплекс Топкапъ Сарай и иска да има бароков дворец , в състояние да се конкурира с Европейската изтънченост на резиденциите от ХVIII век . Архитекти са арменското семейството Бейлиан . В изграждането на пищната декорация на стълбща, стени, полюлей и други интериорни решения са вложени 14 тона на злато, а общата стойност на строителството надвишава 5,000,000 британски златни лири. Сред основните забележителности на двореца са подарък от кралица Виктория – полилей Бохемиян изработен от кристал, злато и стъкло, с тегло близо пет тона, колекция от картини на Айвазовски , която художникът изготвил по заповед на султана. Впечатляват също султанската библиотека, стаята на Ататюрк и разбира се харемът. Дворцовия комплекс включва прекрасен парк на брега на Босфора, часовникова кула и уникална във своя бароков стил джамия. Сенимат може лесно да организира мечтаната от вас екскурзия.

В продължение на няколко десетилетия, дворцовият комплекс , първоначално скромен по размер, е нараснал до такава степен, че днес заема около 45 хиляди квадратни метра. През 1889 г. Абдул – Хамид II премества пребиваването си в новопостроения дворец на Йълдъз , но наследниците му се върнали в двореца Долмабахче Сарай . След падането на монархията в двореца е постоянната квартира на Ататюрк , тук той умира на 10 ноември 1938 г. Долмабахче Сарай остава музей от 1939 до септември 2007 г., когато турският парламент отново се върна на политическата му функция , което прави Долмабахче официалната резиденция на министър-председателя в Истанбул.

Днес това е едно от най-посещаваните от туристите места в Истанбул, не пропускайте да си направите снимка за спомен пред централна порта и да езерото с магнолиийте. Приятна екскурзия от сенимат!

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment