Доверете се на коригиращата сила на шините

Шините се използват за обездвижване на част от тялото, по-точно казано за фиксирането й в определена позиция. Когато са налице деформации, причинени от изкривявания или счупвания, използваме шини за отстраняването им. Шините помагат възстановяването да протича в естествена посока и предотвратяват нежелани изкривявания.

 

Те се използват винаги когато има опасност от изкривявания. Те фиксират проблемната част от тялото ни и поддържат правилната посока в процеса на възстановяването й и са особено необходими в периода на ранна рехабилитация. В зависимост от функцията и мястото на поставянето им шините могат да бъдат:

 

• Шини за крак

• Шини за ръка

• Шини за гръбначни изкривявания

• Шини за опорно-двигателния апарат

• Шини за зъби

• Шини против хъркане

• Шини против бруксизъм /скърцане със зъби/ и други

 

Те са задължителен елемент от всеки процес на възстановяване. Те осигуряват имобилизация /обездвижване/ и гарантират безпроблемното зарастване и развитие. Друга функция на шините е да служат за отстраняване на разнообразни изкривявания при растежа. Определено най-използваните и често споменавани шини са шините за зъби. Почти всеки човек в детството си е ползвал шини, за да коригира във времето разположението на своите зъби. Съвременните шини за зъби се предлагат в различни варианти за различни ситуации. Най-общото разделение на съвременните шини е на подвижни шини и брекети.

 

Подвижните шини за зъби са стандартните шини, които помнят по-възрастните от нас от детството си. Този тип шини се състоят от пластмасова основа и метални дъги, които фиксират здраво зъбите и могат да се затягат периодично, посредством винтчета, разположени върху пластмасовата част.

 

С развитието на стоматологията, освен за фиксирането на зъбите, започна да се мисли и за ефективността, удобството и естетиката. Така се родиха шини от ново поколение – брекетите. Те представляват отделни пластинки, всяка от които се прикрепва към самия зъб. Този тип шини позволява фокусирано въздействие на отделни зъби и в много случаи се оказват по-удачния и удобен вариант. Последна мода в шините за зъби са прозрачните шини, които оставят минимален отпечатък върху нашата усмивка.

 

Специални шини се използват за нуждите на рехабилитацията на хора с увреждания – ортопедични шини. Тези шини фиксират увредения крайник и способстват за заемане на правилна поза и извършване на необходимите движения. Някои от тези шини се използват временно, в моментите на рехабилитация, докато други са за постоянна употреба във всекидневието на човека. Специфичен и вид шини за лечение и рехабилитация са въздушните шини. Това са шини с въздушни подложки за омекотяване на движенията, които осигуряват свободно преминаване на въздуха. Те спомагат за ограничаване на оттоци и подувания.

 

Шини се използват широко за подпомагане на оздравителния процес при разнообразни травми. Те предпазват наранените крайници и ги поддържат в естествена форма. Също така шините компенсират физически недъзи и подпомагат процеса на рехабилитация. Широкото им приложение е доказателство за доверието на хората в тяхната коригираща сила.

 

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment