Днес изборът на матраци е изключително голям

През това лято реших да направя освежителен ремонт на дома си. По край ремонта ми дойде идеята, че е крайно време да сменя и някои мебели у дома. Това се отнасяше най-вече за спалнята. Спалнята ми беше едно голямо старо легло с дървени табли. То имаше метална пружина, а върху нея един старомоден дунапренен матрак. Матракът вече беше поизносен, а пружината доста често досадно скърцаше. Въобще не ми беше удобно да спя нощем, често се въртях и се чудех каква по-удобна поза да заема. Реших че трябва да си купя нова спална мебел. Но решението беше комплексно, защото знаех че трябва да се сдобия и с нов матрак.

Различните матраци зависеха от начина на поставянето им, както и от основата. Със сигурност не исках да се спирам на матраци, които използват пружини. В един магазин консултантът ми похвали техните матраци, които бяха изпълнени с кокосови влакна и вертикални пружини. Разбрах, че това удължавало живота на матрака. Но мой приятел, който имаше подобен матрак ми се оплака, че и тези пружини с времето започват да скърцат.

Гледах различни реклами на модерни марки матраци, но лесно ли е да се довериш на една телевизионна реклама? След известно проучване установих, че е добре да се вземе матрак, който да не се поставя на твърда основа, а на специална мека подложка. Такива дървени еластични и гъвкави подложки имаха доста от съвременните спални. Реших, че ще си закупя такава спална мебел. Леглото имаше красиви табли от ратан, а върху стабилна дървена рамка имаше еластични ленти, които щяха да поемат съответния матрак.

След като закупих спалната мебел, трябваше най-накрая да се спра и на определен модел матрак. В магазините предлагаха най-различни видове матраци. Някои матраци имаха доста висока цена, защото бяха изработени от висококачествени естествени материи. Обикновено такива матраци имаха и много красив дизайн. Наистина някои модели матраци бяха толкова елегантни, в такива красиви цветове, че нямаше нужда върху тях да се слага покривка. От продавач-консултантите научих, че най-предпочитаните и удобни матраци са тези, които са изпълнени със силикон.

Поисках да опитам подобен матрак и когато се излегнах върху него, останах доста впечатлен. Почувствах, че силиконът поема всяка извивка на тялото ми, дори не усещах тежестта на собственото си тяло. Матракът не  беше нито прекалено твърд, нито пък излишно мек и разлят. Нямаше го и досадното скърцане. Оказа се, че този вид матраци имат и доста по-дълъг живот в сравнение с традиционните, запълнени с естествени материали матраци. От рекламите бях останал с впечатлението, че най-важното качество на добрите матраци е ергономичността. Сега се убедих, че наистина  качествените матраци  щадят здравето и позволяват един спокоен и здравословен сън. Занапред ще препоръчвам на всеки силиконовите матраци, защото те са най-добри.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment