Дизелово гориво или бензин? Вземете вашето информирано решение!

Два типа горива играят с приблизително едно и също темпо, но едното отпада, когато се стигне до изборът на потребителите. Конкурентите имат много близки показатели, но все пак кривата на търсенето продължава да се променя. Битката обаче е ожесточена и се провежда с променлив успех, като все още не се знае в крайна сметка кой ще изкачи върха.

Дизелово гориво или бензин?

Дебатът за избор между бензин и дизелово гориво може би никога няма да има край, но има няколко фактора, които трябва да бъдат разгледани, за да се направи по-информиран избор.

Нека се спрем на няколко базисни пункта:

  • Скорост – бензиновите автомобили бяха по-бързи от дизеловите до преди няколко години, но благодарение на новите технологии, това вече не е така. Разликите вече са минимални, като дори в голяма част от случаите, автомобилите задвижвани с дизел имат и по-добро ускорение.
  • Разход на гориво – дизеловите автомобили имат по-ефективно използване на горивото, което им дава по-голям въртящ момент. Така, при шофиране не се налага да се сменят често предавките и това води до намаляване на разхода .
  • Пробег – тук предимството е на страната на автомобилите използващи дизелово гориво, като те могат да изминат с един резервоар дори и до 1200 километра.
  • Въглероден диоксид – както знаете, въглеродният диоксид замърсява околната среда, което от своя страна води до глобално затопляне. Горивото, консумирано от дизеловите автомобили е с 30-40% по-ниско, което означава, че те изхвърлят и по-малко въглероден диоксид.
  • Вредни частици – дизеловите двигатели отделят повече твърди частици, които са с размери до 10 микрона. Те са невидими, но попаднали в белите дробове могат да причинят много здравни проблеми.
  • Цена на двигателите – когато говорим за разходите, бензиновите мотори имат предимство пред работещите с дизелово гориво. Особено днес, дизеловите двигатели са много по-сложни, но пък ефективността им вече е значително по-добра от тази, която те имаха преди години, което обуславя и по-високата им цена.
  • Разходите за гориво – бензиновите превозни средства са много „по-жадни“ от работещите с дизелово гориво. За една и съща работа, икономията е на страната на дизела.
  • Прецизност на работа – дизеловите двигатели винаги са били по-шумни от бензиновите, но без съмнение днес инженерите са направили много по този въпрос. Все пак има още много възможности за подобрение.
  • Движение – старите дизелови мотори с атмосферно пълнене се нуждаеха от доста по-честа смяна на скоростите, когато се попаднеше в по-натоварен трафик в сравнение с бензиновите. В днешно време, с добавянето на турбините нещата са много по-различни и то в положителна насока.

Опциите за сравнение между автомобилите работещи с бензин и с дизелово гориво са много, като всичко зависи от изискванията на потребителите. Ние от Dieselor.com само ви подпомагаме в информираният избор и оставяме преценката на вас. Повече информация за видовете дизелови горива на http://dieselor.com/index.php?q=page//dizelovo_gorivo

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment