Да си направим сами – интериор в стил шаби шик

IMG_8295Шаби шик (от английското shabby, буквално опърпан шик) е стил в интериорния дизайн със забележително присъствие в модните среди още от 80-те години насам. Той е дело на английската дизайнерка Рейчъл Ашуел и отразява атмосферата на английските провинциални домове, като създава романтична обстановка с носталгичен привкус. Шаби шик стилът е свеж и женствен, а светлите интериори, аранжирани с ретро мебели и аксесоари и изобилие от декоративни предмети са изключително приятни и уютни.

Как да разпознаем шаби шик стила?

Лесно ще разпознаете стила шаби шик. Той принадлежи към актуалната напоследък винтидж тенденция, за която е характерно използването на старинни, или имитиращи старинни мебели и предмети. Интериорите в стил шаби шик са светли, преобладават приглушените нюанси на бялото и бежовото, както и нежни пастелни тонове. Мебелите са старинни или изкуствено състарени, боядисани в светли цветове, често ръчно и с няколко слоя боя, умишлено изтрита на места или изкуствено напукана чрез нанасяне на специален лак. Тапетите, завесите и дамаските могат да бъдат с нежни флорални мотиви – типични за стила са розите, но се срещат и щампи на хортензии или лавандулови стръкове. При шаби шик интериорите се използват много аксесоари и декоративни предмети, като се започне от възглавнички за стените и диваните, романтични картини и рамки за снимки – дори без снимка – по стените, до автентични ретро аксесоари като старинни шевни машини или газови лампи и фенери, използвани само с декоративна цел или рециклирани, за да изпълняват нова функция.

Как да си направим интериор в стил шаби шик?

Ако тепърва обзавеждате ново жилище или правите цялостен ремонт, изберете помещението, което искате да оформите в стил шаби шик. Боядисайте стените в бяло или екрю, като по желание можете да оформите акцентна стена в друг пастелен нюанс, или с тапети на рае в близки цветове или пастелна щампа на рози. Имайте предвид обаче, че ще трябва да се съобразите с тази стена при подбора на всички останали мебели и аксесоари в стаята.

Ако разполагате с подходящи стари мебели можете да ги освежите с боядисване и претапициране и да използвате тях в интериора. Освен това можете да потърсите в антикварните магазини, или да се спрете на вариант с мебели, които имитират старинни. Най-икономичното решение е да подберете неутрално обзавеждане в цвят слонова кост, и да прибавите няколко дребни старинни мебели – например масичка за кафе или шкаф като акцент в интериора.

Как да подберем аксесоари за дома в стил шаби шик?

Най-сигурния начин да подберете аксесоарите за вашия нов шаби шик интериор е да се доверите на чувството, което предизвикват у вас. Огледайте се за рамки за снимки с романтични мотиви, статуетки на ангелчета, вази, кашпи, свещници, стенни и настолни часовници и лампи с мотиви с рози в пастелни цветове. Постарайте се да усетите аксесоарите, защото най-важна за шаби шик интериорите е атмосферата на романтика и спомени, която създават.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment