Цикленето на паркет – задължителна част от поддръжката на пода

Всяко циклене на паркет е част от поддръжката на този вид настилка. Паркетът е най-добрата настилка за подове, независимо дали става дума за дома или офиса. Изборът на паркет е сложен, предвид богатото разнообразие от разновидности, предлагани на нашия пазар. Освен за материала, от който е направен паркетът и здравината му, потенциалният купувач трябва да мисли и за поддръжката, като циклене на паркет и ежедневно почистване. Има няколко вида паркети: масивен естествен паркет, трислоен паркет и ламиниран паркет. На циклене на паркета се подлагат само първите два вида паркет – масивния естествен и трислойния паркет. Има богат избор от материали, цветове, шарки и качества на паркети. Най-добрият избор, разбира се, е естествения масивен паркет. Ако е подбран и положен добре, естественият паркет е най-добрата инвестиция. С правилна поддръжка и циклене на паркет можем да се радваме на прекрасен под много години. Масивният паркет има и най-добра шумо- и топлоизолация.

В днешно време паркетът се изработва с най-съвременни машини и технологии. Животът на един паркет не зависи само от материала му, а и от правилната поддръжка и професионалното монтиране. За циклене на паркет също се използват професионални машини, специално направени за тази цел. За полирането и за лакирането също се използват професионални машини. За монтажа на паркета се използват специални замазки, хидроизолации, лепила. За поддръжката пък се използват почистващи и подържащи препарати за паркет.

След време, дори при най-внимателно и грижливо ползване по паркета се получават вдлъбнатини и драскотини, Тогава, за да добие настилката предишния си добър и бляскав вид се налага циклене на паркет. При циклене на паркет се отстраняват първо най-грубите драскотини. Използва се едра шкурка. От съществено значение е за добрия вид и качественото лакиране след това, паркетът да се изчисти хубаво от всички остатъци на лак. Самото циклене на паркет се извършва с валова машина, с нея може да се обработи по-голямата част от помещенията, като валовата машина в ъглите не достига. Там цикленето на паркет става с дискова машина. След цикленето паркетът се почиства от прах, почистват се и се запушват фугите между отделните плочки , за по-добро уплътняване на паркета.

Дебелината на плочките на паркета е различна при различните видове. Най-дебели са на естествения масивен паркет – около 20 мм. На трислойния и ламинирания паркет плочките са под 15 мм. Дължината и ширината на плочите също са различни – от 250/50мм при масивния до 2200/130мм при трислойния. Едно циклене на паркет може да продължава, докато се стигне до системата за свързване на плочките.
С грижлива поддръжка и професионално циклене и лакиране винаги ще имате чудесен под.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment