Царевицата – необходимост за човешкото здраве

Царевицата е една от най-разпространените зърнени култури в световен мащаб и едно от най-древните растения изобщо на планетата. Културата има основно приложение в селското стопанство като фураж – храна за животни, а в индустрията се използва за изработката на хартия и картон. Една от фирмите-производители на първокачествени сортове царевица у нас е Кооперация Гурково. Земеделската кооперация притежава огромни площи с царевични насаждения и търгува с продукцията си успешно в рамките на цялата страна.

Честото приемане на царевица и царевични продукти от хората носи значителни дивиденти за човешкото здраве. Като една от най-популярните и използвани от човечеството зърнени култури, царевицата притежава богато разнообразие от полезни за организма свойства в зависимост от мястото на отглеждане и самия сорт.

Царевичните зърна са основният носител на здравословни съставки – белтъчини, въглехидрати и полезни мазнини, калории и полифеноли. Тези съставки, заедно с Витамин К, спомагат за намаляване на холестерола, който от своя страна води до влошаване на сърдечната дейност. Любопитен факт за царевичните зърна е, че при термична обработка запазва до 20 % от полезните витамини и минерали и спомагат за повдигане на тонуса.

Съвременната медицина препоръчва употребата на царевични продукти при нужда от предотвратяване на ракови образувания и болестта на Алцхаймер. Ефектът върху тези заболявания е причинен от наситеността на зърнената култура с антиоксиданти и фолиева киселина, предотвратяващи и проблеми с дробовете и дихателните пътища.

Минералите в царевицата – магнезий, цинк и желязо поддържат здравината на костната система, а въглехидратите увеличават притока на енергия в организма за дълъг период от време. Царевичните фибри притежават способността да спомагат за доброто храносмилане и подобряване на перисталтиката.

Народната медицина използва царевицата по много различни приложения. Съществуват редица рецепти с царевични продукти за подобряване и предпазване от:

  • Проблеми с жлъчката и щитовидната жлеза
  • Депресия и невроза
  • Кожни заболявания
  • Възпалителни и вирусни процеси
  • Атеросклероза
  • Зъбни проблеми
  • Развалено зрение
  • Токсични натравяния

По-рядко срещаната захарна (сладка) царевица също има многобройни превантивни качества срещу заболявания и проблеми от общ характер на организма. Зърната ѝ притежават висока биологична стойност поради наситеността им с минерални соли, витамини, захари и белтъчини. Захарната царевица се препоръчва в обработен вид от лекари и диетолози за малки деца, болни и възрастни хора, а високото съдържание на витамин У я прави особено полезна съставка в диетите на диабетиците.

Интересно е, че абсолютно всеки продукт от културата може да се използва в различен аспект от медицината. Свилата (косата) има свойствата на добър диуретик, царевичното масло сваля холестерола, дори считаните за вредни пуканки притежават голямо количество антиоксиданти и полифеноли, ако са направени от висококачествен сорт царевица.

Един от секторите, в които съставките и продуктите на царевицата са залегнали най-пряко е козметиката. Съвременната козметична медицина изработва все по-голям брой продукти от царевични съставки, подхранващи кожата и косата, благодарение на голямото количество витамини в тях.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment