Боядисваме сами вкъщи?

На пръв поглед изглежда, че при боядисване със собствени сили няма какво да объркате, а при това ще спестите и между 400 и 1000 лева, който бихте платили за същата работа на професионалния бояджия. Всъщност това не е така лесBoiadisvaneно. Още при избора и купуването на боята трябва да сме на ясно с кои видове може да се справим сами.

Дали мотивът за боядисване е желанието да сменим цвета на интериора или освежаване на вече захабените стени в рамките на пролетното почистване или предстоящ голям семеен празник, сме застанали пред дилемата дали да си поръчаме професионална фирма или майстор или ще се справим сами.

Трябва да сме наясно, че изборът на цвят и тип на боята изисква бояджийски опит и знания. Същото се отнася и за комбинацията на отделните цветове, както и за техниките за нанасяне.

Най-малкото трябва да се консултираме със специалист при купуването на подходящи бои и инструменти. Изборът на подходящата боя е алфата и омегата на успешното боядисване.

Какво е добре да знаем при избора на боята.

  • Не всяка боя е подходяща за ползване върху всяка основа
  • Боите се различават и според устойчивостта срещу изхабяване.
  • Някои материали образуват лъскави а други матови повърхности
  • Всяка боя има различна покриваемост
  • Да се забърка същия цвят при последващата корекция не е лесна работа
  • Някои бои са въздухо-непропускливи, други наопаки позволяват на зида и мазилката да дишат.

Другото важно решение е избора на техниката за полагане на боята. Различните типове бои изискват използване на различни видове четки или валяци. Техният избор съществено влияе върху крайния изглед на боядисаната повърхност. Има редица причини да поверим боядисването на специалиста или минимално да се посъветваме с такъв. И ако все пак сме решили да се справим сами, трябва да обърнем внимание на някои основни принципи и изисквания.

Въпреки че някои от продаваните бои са на много приемливи цени, притежават отлични параметри, а със своя състав улесняват и по-малко опитните домашни майстори, при закупуването на боята важи правилото, че най-евтиното решение често може да се оскъпи, Такава евтина боя няма да донесе очаквания резултат и ефект и затова боядисването трябва да се коригира или дори повтори.

Не само обикновена бяла

Времената, когато 99% от интериорите бяха боядисани в бяло вече са история. Все по-често взимат думата и пастелните цветове, различни цветови комбинации, ивици или цветни фигури или разноцветни структурирани повърхности. Въпреки това статистиката показва, че белият цвят все още преобладава.

Дори и изборът на обикновения бял цвят не е лесен. В асортимента на един бранд има 10 и повече видове бели интериорни бои, които със свойствата си се различават коренно.

Четка или валяк

Дисперсните бои може да нанасяте с пръскане, с четка или с бояджийски валяк. Когато решите да боядисвате с четка изберете тези с дълъг синтетичен косъм. Такива влакна са подходящи за нанасяне на всички видове водо-разтворими редки бои. Тъй като дисперсните бои са бързосъхнещи, то за тяхното нанасяне са по-подходящи плоските четки отколкото кръглите.

Общовалидно е правилото, че колкото по фина е повърхността на валяка, толкова по-гладка е боядисаната повърхност. Преди започване на работа трябва да натопим четката или валяка във вода, така че власинките да омекнат, което значително ще улесни работата ни.

За боядисване на големи би трябвало да използваме качествен валяк. Неговият избор (диаметър, широчина, повърхност и дължина на власинките) зависят от релефа и вида на повърхността, структурата на стената и вида на боята.

За по-големите площи е подходящ валяк с дълги власинки, който поглъща повече боя и с едно нанасяне покрива по-голяма повърхност. Качествената и устойчива повърхност на валяка осигурява равномерно нанасяне на боята и еднакъв хомогенен слой на боядисаната повърхност

За малки структурирани повърхности, като ниши, ъгли пространства около врати и прозорци са подходящи малки валяци с малък диаметър и минимална височина на власинките.

 

Голямо улеснение при избора на подходящи инструменти може да представлява за вас богатия асортимент от бояджийски инструменти и принадлежности на немския водещ производител МАКО. Тях ще намерите на изключително достъпни цени на страниците на онлайн магазина

http://e-shop-bg.eu/

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment