Борба с вредителите – хлебарки

Хлебарките са един от най-честите проблеми, за които сигнализират хората, които се обаждат в специализираните фирми за борба с вредителите. И това не е изненадващо. Хлебарката е едно от най-древните и адаптивни създания на земята, което съществува от незапомнени времена. Почти няма дом, в който да не се появяват хлебарки поне от време на време, но понякога положението добива нетърпими измерения.

Да борим хлебарките още преди да са се появили…

Според Бран Инсект,  обикновено хлебарките започват да се появяват пред погледа ни през месеците март – април, а достигат пика си през месец юни. Това изобщо не означава, че през останалата част от годината няма хлебарки, нищо подобно. те просто не обичат студеното и се крият в канала на по-голяма дълбочина, но стане ли на вън по-топло, тогава бързат да излязат.

Обикновено температурата е най-атрактивна за тях когато достигне около 23 градуса. Специалистите препоръчват ранната пролет като най-доброто време за борба с тези вредители. Започвайки борбата с вредителите през пролетта, ще бъдете спокойни, че този проблем няма да се задълбочи в разгара на лятото.

Експертите в борбата с вредителите алармират, че хлебарките са преносители на опасни заболявания…

Хлебарките обитават най-мръсните места, а именно канализационните системи на големи и малки градове. предвид своята ужасна среда на живот и отблъскващите си хранителни навици, хлебарките могат да разпространят опасни заболявания, които да застрашат нашето здраве.

Сред най-известните заболявания, които хлебарките разнасят са хепатит А, хепатит В, хепатит С, салмонела, а също и ешерихия коли, която причинява силно стомашно-чревно разстройство. И това е само част от всички зарази, които една хлебарка може да разнесе.

Да спрем хлебарките като ги лишим от храна…

Борбата с вредителите започва с това първо да ги лишим от храна. С хлебарките обаче това е много трудно. Една от причините, поради които тези досадни гадини са толкова разпространени е фактът, че те се хранят с практически почти всичко.

Ядат сапун, косми, фекалии, разлагащи се трупове на мъртви животни, други по-малки хлебарки и какво ли още не. Ако поддържаме домовете си чисти, не оставяме вода в банята след душ, прибираме хранителните продукти в хладилника, ние ще лишим хлебарките от това, което най-вече ги привлича в нашите домове.

Ако жилището ви е добре поддържано и няма оставени хранителни продукти и други подобни на открито, тогава за хлебарките няма да е интересно да излязат там и ще си стоят в канала, където винаги има има нещо интересно за тях.

Да препречим пътя на хлебарките…

Хлебарките са един от вредителите, с които борбата е най-трудна. За да бъде успешна борбата с тях, едно от нещата, които трябва да се направят е да се осигурят механични прегради пред тях.

Това включва да се поставят мрежи на прозорците, да се поставят тапи на каналите за да не излизат хлебарките от там, а също така и да се уплътни входната врата. Може би някои от тези съвети звучат странно, но според експерти в борбата с вредителите, голяма част от хлебарките в жилищните блокове излизат от шахтата на асансьора, след което стигат до домовете на хората, минавайки през процепи под прага на входната врата и други подобни.

Прозорците също са изненадващи като присъствие тук, но и това не бива да ви учудва. Хлебарките често обитават тавански помещения, особено ако там могат да влизат гълъби.

Привличат ги излюпените яйца на гълъбите, които са истинско пиршество за хлебарките. Каналите не са изненада. Всеки знае колко лесно излизат хлебарките от тях и как след това пълзят по кухненски плотове и маси.

Да се борим с хлебарките дори и ако сме сами…

Борбата с вредителите е отговорност на всеки човек. Много често обаче, когато става дума за голям жилищен блок, част от живеещите в сградата срещат неразбирането на своите съседи.

Мнозина се отказват да напръскат срещу хлебарки или не желаят да платят някой и друг лев за професионална фирма, която да се справи с проблема, защото считат, че в тях няма хлебарки и това е излишно. Това обаче е крайно наивно съждение, защото хлебарките са изключително мобилни и адаптивни и след като вашите съседи имат проблем с тях, то рано или късно и у вас ще се появят от досадните пълзящи гадини.

Ако повикате професионална фирма за борба с вредителите, те ще напръскат и обработят по определена система цялата сграда, а това ще ви защити от хлебарки за доста дълго време.

Обикновено процедурата се повтаря скоро след това отново, защото при обработката на сградата винаги има яйца на хлебарки, които няма как да бъдат унищожени, тоест налага се да се напръска повторно когато те вече са се излюпили, но преди да са успели да дадат поколение на свой ред.

Специалистите препоръчват да не се отказваме дори и ако сме сами в борбата с тези вредители. Напомнят, че дори и ако само ние обработим жилището си, вероятността да се появят хлебарки у дома ще бъде в пъти по-малка. Макар че това няма да има ефект върху цялата жилищна кооперация, все пак хлебарките ще усещат, че вашия дом е обработен и няма да искат да припарят там.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment