Бижутерията през вековете

1Бижутерията датира още от дълбока древност. Още през палеолита са се използвали добре полирани камъни, както и черупки от охлюви и миди. През неолита вече започват да се използват кости, рога, зъби, камък, дърво и керамика. През халколита  идва използването на бронз,  мед, сребро и злато. В бижутерията започват да се използват и скъпоценни камъни. Едно от най-старите съкровища от бижута със скъпоценни камъни е варненското златно съкровище.

Освен като украшения, бижутата били използвани и като парично средство за покупка на стоки. Националното богатство на дадена страна се измервало в това, колко голямо съкровище от бижута е имало тя.

Началото на бижутерския занаят трябва да потърсим при древните шумерци. Още тогава майсторите бижутери започнали да обработват украшенията, да ги полират, щамповат, инкрустират.

През изминалите столетия, ювелирството е имало по-скоро  функционално значение. Основните бижута, които са били използвани са били копчета, токи, катарами, гребени, шноли и др.  С течение на годините, украшенията  започват да се използват предимно като предпазна мярка  срещу силите на мрака. Неразделна част от бижутата стават всякакви амулети, магически предмети и талисмани.

През средновековието хората започнали  да демонстрират положението си в обществото и богатствата си с носенето на скъпи накити. Масово бижутата са използвани и в религията, военните организации или групова принадлежност. Типичен пример за подобни бижута, ако можем да ги наречем така са брачната халка, християнския кръст, звездата на Давид и др.

Друга важна особеност през Средновековието е използването на скъпоценните камъни. Те заемали едно от първите места в бита. Например законът в Рим е повелявал, че перлите, изумрудите и сапфирите са позволени за носене само от императорите. Обикновените хора можели да носят златни бижута, без камъни.

Вече през  Ренесанса, бижутерията се развива с бързи темпове. Благодарение на великите географски открития, скъпоценните камъни вече стават достъпни и за широката маса.

В наши дни,  бижутата са неизменна част от съвременния живот. Използват се, както от жени, така и от мъже. Всеки може да носи каквито бижута пожелае.

През  20 и и 21 в. Идва най-добрия период на ювелирството.  Започва изработка на накити от синтетични синтетични материали, а през 1940 година е произведен първият изкуствен диамант. Започват да се произвеждат изкуствени перли, които се добиват в специални форми за бисери.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment