Безопасно ли е летенето със самолет?

Самолет-излитащ
Източник на снимката

Да летиш със самолет си е едно интересно изживяване, с което обаче не всички хора успяват да свикнат. В световен мащаб има голям брой хора, които изпитват страх от летене и изпадат в панически състояния само при мисълта за полет. Притесненията разбира се не са винаги толкова изострени при всички хора. Все пак с помощта на въздухоплаването имаме възможност да пътуваме до различни държави и с лекота преодоляваме хиляди километри.

Авиокомпаниите по света предлагат на пътниците изгодни самолетни билети за различни дестинации за  и правят въздушният транспорт по-достъпен от всякога. В наши дни пътуването със самолет се използва от милиони хора с различни цели. Някои пътуват до работното място, други отиват на гости, а трети на почивка. Но как да запазим спокойствие по време на полет?

Що се отнася до безопасността, самолетите са едни от най-сигурните превозни средства. Това е така, поради статистически данни, които показват нивото на сигурност при различните видове транспорт.  Установено е, че катастрофи с лека кола се случват много по-често в сравнение със самолетни инциденти.

Какво тогава кара хората да изпитват толкова голям страх от летенето?

Аерофобията е разпространена сред много хора и се дължи главно на това, че човек не е способен да упражни контрол върху ситуацията. Освен това се свързва и с факта, че хората се страхуват от височини, което извиква чувство на тревога. Моментите на излитане и кацане, а също и зоните на турбуленция са особено критични за хората, които изпитват страх и няма как да не им обърнем внимание, когато летим за първи път.

Притесненията могат да се дължат и на разговор с приятел, който е споделил с вас нещо негативно свързано със самолети. Тази информация може да се запечата в съзнанието ви и да се появи точно преди да дойде време за излитане. Ако сте чули нещо лошо, а и имате известни страхове относно самолетните полети подсъзнанието ви ще свърже спомените със сегашната ситуация.

Турбулентните зони също карат хората да изпитват дискомфорт и страх. Турбуленцията се появява, заради нарушаване на потока от въздух и обичайно пилотите знаят кога може да попаднете в такава зона. В повечето случаи кабинният екипаж предупреждава пътниците, което все пак е добре и ни подготвя психически за това какво да очакваме.

Как да се чувстваме добре по време на полет?

За хората, които пътуват е от значение да бъдат на време на самото летище и да не закъсняват за полета. Това е желателно да се прави не само от мерки за сигурност, но и е важно за самите вас. Закъснението ще причини допълнителни грижи и вероятно ще ви разтревожи. Колкото по-спокойни сте, толкова по-добре.

Ако ви става лошо или изпитвате паника при турбуленция е най-добре да седнете в предната част на самолета, където не се усеща толкова много друсането. Също така не сядайте до прозореца, ако изпитвате някакви страхове. Гледката при излитане или кацане може да ви се отрази зле, тъй като ако сте до прозореца ще виждате как машината се отлепя от земята или как каца.

Друга препоръка, ако пътувате сами е да се опитате да се разсеете. Може да завържете разговор, да четете книга или да слушате музика. Подгответе се с приятно четиво и с любимата си музика, за да направите пътуването си по-леко. Избягвайте да консумирате чай или кафе, тъй като имат диуретичен ефект. Пийте повече вода и дишайте дълбоко.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment