Автографът от Кърджали – почивки и промоции

Какво може да накара посетителя на дадена дестинация да остане развълнуван и пленен от посещението си. Кое е това нещо, което може да събуди различни чувства или да представи нещо неповторимо. Освен възможността за приятни почивки, промоции и изгодни оферти, съвременния турист се нуждае и от магнетизма на заобикалящата среда. За едно такова място, нека поговорим сега:

Във вътрешността на Родопите и на 2-а бряга на река Арда е разположен град Кърджали. За посещението му не е нужно да имате конкретен план, а дори престоя да е свързан с работа или минаване случайно от там, то винаги може да помислите и за една нощувка в хотел Кърджали, съпътствана от разглеждане на околността.

Не липсват места, които да разнообразят програмата, обещаващи приятни моменти.

Тук конкретно ще се спрем на Археологически комплекс “Перперикон”, като една от най-впечатляващите забележителности.

Самият той се намира на 20 км в северната част извън града. Тръпки побиват посетителите, когато чуят названието на местността – Планина на духове или Джин тепеси, а историите, които се носят за нея са не по-малко увлекателни, потресаващи и впечатляващи.

Обекта е разположен на уникалната площ от 17 000 кв.м., а основите му са поставени, някога в края на IV-ти век пр. н.е. Говори се, че в миналото на скалите са поднасяни жертвоприношения в знак на поклон пред боговете. С годините по времето на бронзова епоха се създава комплекс, в чест на култа и там се продължава традицията.

Към хълм Перперикон, има изграден комплекс от дворец-светилище, датиращ от VI-V в. пр.н.е.; храм-прорицалище, с уникална кръгла форма; селище и една тракийска крепост. Дворецът Пеприкон имал Г-образна форма и множество стаи и помещения. Пеприкон в Кърджали е монумент от древността, останал от тракийско време.

Историята му разказва в намерени от археологически разкопки останки, че през IV век е подпален и превзет. Векове по-късно е възстановен и по размери става още по-внушителен. Появява се и църква.

Средновековна крепост Пеприкон край Кърджали е културен паметник, признат от 1968 г. Към днешна дата, Перперикон е сред 100те национални туристически обекта на Република България. Това задължително трябва да е едно от местата за посещение, на всеки решил да мине и да се отбие в Кърджали. Цени, оферти, промоции почивки могат да се открият по всяко време на доста примамливи условия. За гостите работят не малко хотели, къщи за гости, ресторанти и заведения.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment