Апарати за контрол при диабет

Нивото на кръвната захар е основният показател за риск от захарна болест, както и за проблеми с хормоните, които „регулират“ това в човешкия организъм. При здравите хора нивото на кръвната захар се намира в диапазон между 3.6 и 5.8 ммол/л (65-105 мг/дл). При болните от диабет обаче организмът не произвежда достатъчно инсулин, който да поддържа това ниво в приемливите граници. Така човешкото тяло не можесамо да контролира прозиводството на кръвна глюкоза и това води до хипергликемия (повишено ниво на захарта в кръвта).

Другият сериозен проблем при диабетиците е хипоглекимията – ниската кръвна захар. Тя може да е много опасна, тъй като настъпва като внезапен пристъп на треперене, изпотяване, прилошаване и често води до губене на съзнание (припадък).

За диабетиците е изключително важно да измерват кръвната си захар редовно, за да не допускат повишени или занижени нива. Това е възможно чрез създаване на кръвно-захарен профил в клинични условия или измерване на кръвната захар в домашни условия. Първият вариант обаче е невъзможен за всекидневно прилагане и е доста скъп, докато редовното измерване на кръвната захар у дома е доста по-достъпно.

Болният от диабет задължително трябва да притежава глюкомер (апарат за измерване на кръвната захар), убождащо устройство, иглички и подходящи тест-ленти за апарата (дневник, в който да се записват измерванията е силно препоръчителен, макар че много глюкомери имат и тази функция). Добрата новина е, че в България вече се предлагат качествени глюкомери и тест-ленти за глюкомер на достъпни цени.

Макар че много лекари препоръчват кръвната захар да се мери на гладно, измерването след някое от обичайните дневни хранения (закуска, обяд и вечеря) всъщност е по-показателно за наличие на проблем. След хранене (тогава крвъната захар се нарича постпрандиална) означава най-рано 2 часа след приема на храна. При постпрандиално измерване нормалните стойности са до 7.5 ммол/л (135мг/дл). Между 7.6 ммол/л и 9.0 ммол/л има малък риск, докато стойности от 9.0 ммол/л нагоре сочат към риск за усложнения при болния.

Един от здравословните начини да се регулира завишеното ниво на постпрандиалната кръвна захар е подходяща диета. За диабетиците това означава ограничен прием на въглехидрати, повече фибри и разделянето на въглехидратите на по-малки порции. По този начин могат да се избегнат допълнителни медикаменти и да се предотвратят неприятните усложнения от захарната болест.

Също така, при диабет се препоръчва и системен контрол на кръвно чрез самостоятелни измервания с апарат за кръвно налягане, за по-добро проследяване на здравословно състоянието при това заболяване.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment