Антиоксидантите предпазват от катаракта

Яжте повече храни, съдържащи антиоксиданти, за да не ви потъмнеят лещите на очите и да ви сложат диагноза катаракта, или т.н. перде. С остаряването повечето хора се сдобиват с катаракта, но не всички имат възможност за оперативно лечение, което тотално решава проблема като ви се сменят лещите. Затова е хубаво човек да се ограмоти предварително какво може да го предпази от това коварно заболяване катаракта, което ако не се хване навреме и не се вземат съответните мерки, може да се стигне до слепота. Дегенеративните процеси не са нещо, от което може да се избяга, но могат да се забавят и да сте щастливи и в късна възраст с ясно зрение.

 

Напоследък се твърди, че виновниците за катаракта са свободните радикали, които повреждат клетките и причиняват стареенето им. Потъмняването на лещите при катаракта е заради структурни промени, предизвикани от свободните радикали. Тогава е логично да се предположи, че ако човек вземе мерки да намали свободните радикали в организма си освен другия добър ефект ще свали риска от катаракта. С една дума трябва да прецизираме как се храним и да се насочим към храни, богати на антиоксиданти. Един от най-силните антиоксиданти, предпазващ от катаракта, е бета-каротинът. Освен бета-каротин, добре е да се ядат и храни с повече витамин А, С и Е, за да се спасим от катаракта. Такива витамини има в ябълките, но също и в ябълковия оцет. Така че употребявайте често ябълков оцет не само когато готвите или правите салати, но може да го приемате и по 1 ч. лъжичка. Не само че няма да ви навреди, но със сигурност ще подгони свободните радикали в организма ви.

За да се предпазите от катаракта се препоръчва да не ядете пържено, както да избягвате червено месо и млечни продукти. Трябва да увеличите консумацията на зелени салати, да ядете жълти и оранжеви зеленчуци, например моркови. Те съдържат много витамин А и чудесно ще ви предпазят от катаракта. По-добре е да ги приемате като сок, по 1-2 чаши дневно. Освен моркови, яжте повече магданоз, а към подправките прибавете и анасон против катаракта. Не е за вярване, но чесънът е с такова многоспектърно действие, че човек наистина се учудва, и в случая с катаракта също се препоръчва по-често ядене на чесън.  Казват, че очните лещи се чистели от чесъна. Затова 2-3 скилидки на ден няма да ви подействат зле. Друго, което може да опитате е сусам, смесен с мед. Тази комбинация намалявала овлажняването на очите. Още една комбинация може да се пробва – смлян кардамон с прясно мляко, действала много здравословно на очите и срещу катаракта.

Обогатете храненето си и с хранителни добавки, които съдържат повече екстракт от боровинка, комбиниран с витамин С, Е В2, В3,  „Лутеин комплекс плюс”също е изпитана комбинация, която влияе добре на очите.

Вземете навреме мерки, за да не се озовете в операционната поради катаракта и да  не се чувствате дискомфортно , а да се разминете с катаракта. Без катаракта също може да се живее.

http://www.luxorclinic.com/cataract.html

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment