Алтернативно охлаждане на помещение

Няма съмнение, че топлината е много досадна за мнозина през лятото. Топлината, на която сме изложени в затворено помещение, е различна от онази, която усещаме в слънчев ден на плажа. Сухата топлина е обезпокоителна, защото затруднява дишането. Високата влажност на въздуха, от друга страна, може да доведе до бързо обезводняване поради прекомерно изпотяване.

Без значение какъв е видът на въздуха, на който сме изложени, високата температура може да повлияе на способността за мислене, с което да направи ежедневните задачи много по-трудни. Понякога летните горещини могат да се превърнат в голямо изпитание. Често единственото решение е да прекарваме времето си в стая с добра климатична инсталация.

В тези икономически времена климатикът може да се окаже лукс, който малцина могат да си позволят. Постоянно работещата климатична инсталация може да бъде неоправдано голям разход. Прибавете към това и разходите за покупка, поддръжка, както и необходимостта от редовно почистване. За съжаление, климатичната инсталация не може да бъде опция за бедните или възрастни хора. Потребителите, които имат фиксирани доходи, може да не са в състояние да се справят с разходите за климатична инсталация.

Голямата алтернатива

Поставянето на вентилатори в някои помещения може да е много ефективна алтернатива на климатичната инсталация. Вентилаторите могат да бъдат скъпи за покупка, но са сравнително лесни за инсталиране и поддръжка. Те не са скъпи за ремонт, а освен това се отличават с проста конструкция и голяма продължителност на живота. Разходите за смяна на някои отделни части се достижими и за хора, които не разполагат с голям бюджет. В горещите периоди на годината те биха могли да осигурят охлаждане, което е с поне 5-6 градуса надолу спрямо външната температура. Освен това, те могат да се използват и през зимата за равномерно разпределяне на топлината, произведена от други източници.

Видове вентилатори за охлаждане

В такава ситуация изборът на правилният вентилатор е наистина много важен. Има четири основни типа вентилатори, които можете да използвате за ефективното охлаждане на всички помещения в дома си.

  1. Вентилатори на стойка – Те могат да се регулират на различни скорости и височина. Това ви позволява да насочите свежата струя от въздух точно на мястото, където работите или си почивате.

  2. Вентилатори в кутия – Това са малки вентилатори, които имат предпазна решетка във формата на кутия. Те са много удобни, когато искате да вентилирате места от помещението, които са трудно достъпни.

  3. Тавански вентилатори – Те се монтират на тавана на помещението и избутват хладния въздух в долната част на стаята.

  4. Вентилатори за вграждане в стената – Този тип вентилатор помага на въздуха да преминава, особено в затворени среда, като например складове, тавани или гаражи.

Всеки от тези четири вида вентилатори от Викиват може да ви помогне да намалите сметката си за ток. Обикновено климатичните инсталации работят с помощта на охладителни течности и това отнема много повече енергия, за да се превърне горещия външен въздух в хладен, който да влезе в помещението. Вентилаторите, от друга страна, просто задвижат въздуха из стаята и използват много по-малко електроенергия. Когато избирате вентилатори за дома си, трябва да изберете онези, които са клас energy star.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment