Алтернативни горива ГАЗ (пропан-бутан) и МЕТАН (природен газ)

Бензинът, пропан-бутанът и природният газ са енергоносители. Безотговорната работа с енергоносители води до АВАРИИ и ЗЛОПОЛУКИ. Изтичането на горива в кислородна атмосфера води до опасност от ПОЖАР и ВЗРИВ.

Относителна безопасност на газовите горива спрямо бензина:

– съдовете са под налягане – това предполага изтичане на горивото даже и от малки неплътности навсякъде по уредбата – съдовете са много по-здрави от резервоарите за бензин – това предполага много по-трудното им повреждане, вкл. при катастрофа на автомобила.

– съдовете са херметични – това изключва наличие на въздух в тях и възможност за взрив вътре. Това изключва и изтичане на гориво при преобръщане. Общият резултат е, че както теоретичната литература, така и нормите на държавния технически надзор не считат някое от горивата за по-опасно от останалите. Задължително е обаче да се съобразяваме с особеностите на всяко от тях.

Икономическа обосновка: Сметката е направена за цени на горивата и газовото оборудване, актуални към началото на 2007г

при конверсия от бензин на ГАЗ (пропан-бутан) Разходи по конверсията: 200-500лв, в зависимост от обема на бутилката, марката и произхода на използваните части и цената на труда Разходи за гориво след конверсията: от 1.6 до 2 пъти по-ниски Изплащане на инвестицията: приблизително 5000км при конверсия на ПРИРОДЕН ГАЗ (метан) Разходи по конверсията: 700-1200лв, в зависимост от обема на бутилките, марката и произхода на използваните части и цената на труда Разходи за гориво след конверсията: от 3.5 до 4 пъти по-ниски Изплащане на инвестицията: приблизително 10000км

Особености при инсталирането на газова уредба:

– газовите бутилки утежняват автомобила с 20-50кг (за газ) и 50-80кг (за метан), като тази тежест се съсредоточва върху задния мост и трябва да се има предвид при натоварването на автомобила с пътници и багаж.

– Бутилките обикновено се монтират в багажника, което намалява полезния му обем. Комби и хечбек автомобилите обикновено позволяват сваляне на задната седалка и постигане на по-голяма товарна площ, в средата на която се оказва бутилката, пречеща за всичко.

– Мощността на двигателя спада с 10-20% и това е неизбежно без изменения в самия двигател, каквито обикновено не се правят – добре направената конверсия удължава живота на двигателя с 40-80%. От зле направената конверсия ремонтите може да станат по-чести. Особено страдат клапаните на газоразпределението.

– конверсията може да “съживи” автомобил, чиято бензинова хранителна уредба е повредена и чиито ремонт е неоправдан парично или труден технически (стар и рядък модел инжекторна уредба, липса на техническо описание). Това за автомобилите ВАЗ като цяло не се отнася – тяхната хранителна уредба е проста, а описанието и частите – достъпни.

Експлоатация на автомобил с газова уредба:

– Годишен Технически Преглед на газовите бутилки – тези бутилки са обект на държавния технически надзор. Другите детайли на уредбата (изпарител, дозатор, смесител, тръби, клапани) не подлежат на надзор. Прегледът се извършва в специализирани сервизи и се вписва в техническия паспорт на бутилката. Срокът за следващ преглед се обозначава със стикер на бутилката. Без валиден преглед на бутилката не може да се мине ГТП на автомобила. За добро или лошо, прегледите често са формални.

– Ще имате лепенка “ГАЗ” на задното стъкло. Закон есть закон! Ще ви я дадат при ГТП на бутилката. Ще ви глобят ако я нямате.

– Източване на изпарителя за пропан-бутан – газът съдържа неизпаряема съставка, която се събира на дъното на изпарителя, откъдето трябва да се източва при всеки 3000-5000км пробег. Прави се при загрят мотор, изпарителят има пробка за тази цел. Източваният кондензат е смолист и много миризлив – не го източвайте в гаража! Потребителите на метан са освободени от тази досада. – Смяна на филтъра за пропан-бутан – този филтър се намира обикновено в електромагнитния клапа за газ и служи за улавяне на графитните частици – те са основен замърсител на пропан-бутана. В зависимост от качеството на горивото се налага смяна на 3000-10000 км.

– Смяната на въздушния филтър се прави на по-кратки интервали (5000км). Задръстеният въздушен филтър води до голям преразход на газ, понижена мощност и нестбилна работа на двигателя.

– Запалване на двигателя на студено: Предимствата на газообразното гориво са много по-изразени при студен двигател – няма нужда от пусково обогатяване (смукач), няма излишно течно гориво което да измива маслото от цилиндрите –

  • на метан: няма особености. Трябва да пали даже по-лесно от на бензин –
  • на газ: може да не е лесно. Освен това изпарителят бързо се износва от работа при ниски температури на охлаждащата течност на двигателя. Повечето производители препоръчват запалване на бензин и превключване на газ при достигане на температура 40-50 градуса или по-висока. Лично аз (Ясен) запалвам на газ със съображението, че ремонтът на износен двигател е скъп и досаден, а комплект нови мембрани за изпарител – евтин и се сменят лесно.

– Бутилките за газ (пропан-бутан) имат ограничител за пълнене до 80%. Той не винаги работи, но това не е повод да се препълва бутилката. Пълненето над 80% е опасно!

– Понякога (веднъж в месеца или даже по-често) трябва да се изминат с бензин поне 10-20км. Това предпазва бензиновата уредба от повреди поради изсъхване, а също позволява да се установят евентуалните повреди в нея преди да сме останали без газ за придвижване до дома / сервиза. Пак за сигурност и заради опасност от разсъхване трябва се избягва оставянето на резервоара за бензин напълно празен.

– Затова пък можем да си спестим носенето на резервна туба с бензин.

– Метанстанциите в България засега (началото на 2007) са малко (под 30), съсредоточени главно в големите градове, през които минава газопровод. Съчетано с относително малкия пробег на метанов автомобил с едно зареждане (примерно 200км), това може да наложи предварително планиране на маршрута и изминаване на част от него с бензин.

– Газстанциите и бензиностанциите, предлагащи пропан-бутан, са абсолютно навсякъде и за тях подобно планиране е излишно.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment