8 тиймбилдинг игри, които насърчават критичното мислене

Една от основните цели на образованието е младите хора да успеят в “реалния свят”, но опита  не започва и свършва с един учебен предмет или изпит. Необходимо е да се усъвършенстват и други умения, например как да се разбираме с връстниците си и да работим  добре с другите. Това не е нещо, което може да се научи чрез механичното запаметяване или с стратегически разположени плакати, а с умения за сътрудничество.

Фирмите за тиймбилдинг имат най-голямата колекция с подобни игри. В тази статия ще ви предоставим няколко игри за насърчаване на сътрудничеството и комуникацията, които създават позитивна учебна среда и – най-важното – забавление.

  1. Да го изградим …

Страхотна тиймбилдинг игра в която просто разделяте учениците на екипи и им давате равни количества от определен материал, като блокчета от конструктор, пъзел или дори шарени бонбони. След това им давате нещо да построят с тях, например най-високия замък. Това упражнение изгражда умения за комуникация и разрешаване на проблеми.

  1. Запазване на яйцата

Тази тиймбилдинг игра е за по-големи деца, които могат да следват указанията за безопасност при работа със сурови яйца. Всички  трябва да работят заедно, за да се намери начин да се “спаси” яйцето – В този случай яйцето пада от определена височина. Може да ги карате да намерят най-мекото място на падане или да използват устройства за съхраняване на яйцето. Това спомага за творческото мислене.

  1. Минно поле

Друга класическа тиймбилдинг игра. Подредете някакви пречки в едно поле и разделете участниците на отбори.  Те трябва да преминават през  “минното поле” със завързани очи, само с ръководните съвети на техните съотборници.  За да го услужните можете също така да изисквате от учениците да използват само определени думи или изрази. Упражнява комуникационните умения и доверието.

  1. Най-лошият сценарий

Измисляте сценарий, в който участниците ще трябва да работят заедно  за да успеят да  се измъкнат от безлюден остров, или ако са загубени в морето. Помолете ги да работят заедно, за да съчиняват решения, които всеки един д генерира. Можете да ги помолите да излезе със списък на 10 предмета, които ще им помогнат ако са на лодка в морето.   Насърчете ги да гласуват – всички трябва да се споразумеят за крайното решение. Упражнява умения за решаване на проблеми.

  1. Свиване на кораба

Тази игра е с измамно  прости правила. Цялата група трябва да намери начин да заеме място, което се свива с течение на времето, докато те се наредят креативно като сардели. Можете да формирате границата с въже или одеяло, което се прегъва. Предоставя умения за работа в екип.

  1. Отидете за злато

Тази игра е подобна на “Да го изградим”, само че отборите имат една обща цел, а вместо това те имат достъп до цялата камара с материали. Така например, целта може да бъде да се създаде измишльотина от кубчета, фигурки, пъзели или парчета картон, които могат да се пренасят от точка А до точка Б в определен брой стъпки. Изгражда сътрудничество и решаване на проблеми.

  1. Решаване на загадка

Много деца (а и възрастни) обичат загадките, затова дайте им да решават такива. Може да ги накарате да решават логическа загадка  – да речем, случаите на липсващия талисман – децата трябва да работят заедно за да намерят улики в правилния ред.

  1. Дърпай въжето

Това  е страхотна физическа игра в която няколко въжета се обвързват взаимно, така че няколко отбора да ги дърпат едновременно. Така отборите може да се наговарят да работят заедно за да елиминират един по един останалите. Упражнява работата в екип и стратегическото спонсорство.

Докато образованието е най-важното за съвременното училище, то възпитатели трябва все пак да гарантират, че учениците са ангажирани един с друг по смислен начин. Тиймбилдинг игрите са чудесен начин да направите това, както и поради това, те никога няма да излязат от мода.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment