8 факта за лед осветителните тела, за които може би не знаете

Многобройните предимствата на лед осветителните тела правят крушките с нажежаеми жички да изглеждат като нещо, чието време вече изстича. В САЩ, например, от 2015 година проиводството на крушки с волфрамова жичка ще бъде прекратено. Лед осветителните тела много скоро ще се превърнат в основната технология за осветление, която ще се използва масово както от домакинствата, така и от предприятита.

60_LED_3W_Spot_Light_eq_25W

Подбрали сме 8 факта за лед осветителните тела, които вероятно не знаете.

  1. Светодиодът е вид осветление в твърдо състояние, което използва полупроводник, за да конвертира тока в светлина. Днешните лед осветителни тела могат да бъдат 6-7 пъти по-енергийно ефективни от обикновените крушки с нажежаема жичка, намалявайки употребата на енергия с повече от 80 процента.
  2. Висококачествените лед крушки могат да работят непрекъснато минимум 25 000 часа, което означава, че в един от най-лошите случаи продължителността на живота им е над 25 пъти по-дълъг от този на традиционните електрически крушки. Това е период от минимум 3 години, ако лед осветителните тела светят по 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата.
  3. За разлика от обикновените крушки, които освобождават 90% от използваната енергия под формата на топлина. Лед осветителните тела използват енергията много по-ефективно с много малко топлинни загуби.
  4. От светофари и стопове на превозни средства до телевизори и дисплей, лед осветителните тела се използват в широк спектър от приложения, благодарение на техните уникални характеристики, които включват компактен размер, лесна поддръжка, устойчиви на счупване, както и способността да фокусират светлината в една единствена посока, вместо да се разпръсква навсякъде.
  5. Светодиодите не съдържат живак и едно скорошно проучване установи, че имат минимално въздействие върху околната среда от традиционните крушки. Те също така имат предимство пред компактните луминесцентни лампи, чиято употреба се очаква да нарасне през следващите няколко години, докато в същото време LED технологията продължава серизни да бъде подобрявана.
  6. Откакто енергийното министерство на САЩ започна да финансира лед технологиите за осветление през 2000, за проекти са получени до момента 58 патента. Някои от най-успешните проекти включват разработването на нови начини за използване на материали, извличане на повече светлина, както и решаване на основните технически предизвикателства. Съвсем наскоро енергийното министерство обяви пет нови проекта, които ще се фокусират върху намаляване на разходите чрез подобряване на производственото оборудване и процеси.
  7. Първият светодиод във видимия спектър е изобретен от Nick Holonyak, Jr., докато работи за GE през 1962 г. От тогава технологията напредва значително, благодарение на което падат и цените на лед осветителните тела, което ги прави все по-достъпни за потребителите за масова употреба. Между 2011 и 2012 глобалните продажби на LED крушки са се увеличили с 22 на 100, докато цената на 60-ватовата крушка е спаднала с цели 40%. До 2030 се смята, че лед осветителните тела ще заемат 75% от дяла на всички осветителни тела.
  8. През 2012 г. около 49 милиона лед осветителни тела бяха инсталирани в САЩ. Това начинание спестява около 675 милиона долара от годишните разходи за електроенергия. Преминаването изцяло на LED светлини през следващите две десетилетия може да спести на САЩ $ 250 млрд разходите за енергия, намаляване на потреблението на електроенергия за осветление с близо 50% и да се избегне отделянето 1800 милиона тона въглеродни емисии.

Ако искате да спестите от сметки за ток и да получавате качествена, здравословна светлина, можете още сега да поръчате онлайн от магазини като vikiwat.com.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment