7 важни съвета при избора на перфектните плочки за баня

Ако смятате, че е крайно време да ремонтирате ваша баня, но се притеснявате от гмуркането в зашеметяващия избор на плочки, тогава задължително отделете малко време и почетете следващите редове, преди да се заемете с редизайна на банята ви.

С хилядите различни плочки за баня предлагани на пазара в почти всеки цвят, размер, форма, стил и покритие, които можете да си представите, не е никак изненадващо, че много хора се чувстват объркани и несигурни при избора на идеалните плочки.

Поради тази причина заедно със специалистите в търговията с плочки за баня в Стара Загора от Баня Лукс ще споделим с вас няколко ключови съвета, които ще ви помогнат да вземете правилните решения и избори, без да се главоболите излишно.

  • Избор на размер

Ще забележите, че когато влезете в шоурум плочките независимо дали са керамични или от естествен камък се предлагат в разнообразие от размери – от малки до големи.

Въпреки, че вероятно ви звучи нелогично да се използват големи плочки в малка баня, те създават по-малко линии за фугиране, които правят пода по-скоро като една непрекъсната повърхност, която не се разбира от няколко плочки. От друга страна по-малките плочки като мозаечните изискват повече фуги и следователно повече почистване, когато се използват на места, които са постоянно влажни.

Важно е да проучите възможностите и да изберете размер, които отговаря на размера на банята и начина ви на живот.

  • Балансиране на различните видове плочки

В повечето бани, които виждаме има няколко различни плочки, които се комбинират, за да се постигне по интересна визия. Когато избирате вашите плочки, опитайте се да се ограничите до не повече от 3 различни вида плочки. Особено в по-малки пространства, твърде много видове плочки за баня, цветове и размери ще изглеждат претрупано. От друга страна използването само на един вид плочки е скучно и има нужда от акцентна плочка с различен размер, цвят и фуга.

  • Изберете неутрален под и таван

Много често хората залагат на сравнително неутрални плочки за пода, тъй като по-цветните и шарени ще привлекат погледа надолу, вместо да му позволят да се разгледа в пространството. Друг плюс на неутралния цвят на пода е възможността да се експериментира с по-смели цветове по стените. Същото важи и за тавана, за това и повечето са в бял или неутрален цвят.

  • Избор на цветова палитра

Изборът на цветова палитра често е най-трудната част от избора на плочките за банята. Затова една добра отправна точка е да започнете с неутрална палитра или ако желаете заложете на любимия си цвят и около него създайте дизайна на вашата баня. Във всеки магазин за плочки за баня в Стара Загора, както и в Баня Лукс има голямо разнообразие от цветови палитри, от които да избирате.

  • Обърнете внимание на текстурата

Банята изисква често почистване и докато гладките и лъскави плочки се почистват лесно, те крият и опасност от подхлъзване особено по време на душ. Поради тази причина е разумно да изберете леко текстурирани плочки за пода и по-гладки за стените.

  • Избирайте плочки с близки размери

Дори и да не сте перфекционист, малките неща като фугите, които не съвпадат могат да ви подразнят и това да затрудни поставянето им. Затова ако избирате няколко различни размера плочки за баня опитайте се да бъдат кратни един на друг. По този начин всички те ще се подредят правилно, а вие можете да си почивате, знаейки, че всичко е подравнено.

  • Не забравяйте за фугите

Накрая остава финалния щрих, а именно поставянето на фугите. Задължително е да сте решили в какъв цвят ще бъдат те, за да се комбинират правилно с плочките. Ако сте избрали по-тъмни плочки за баня, то белите фуги ще рязко ще контрастират, докато фуги с подобен нюанс ще бъдат по-фини и ако желаете дори могат да преливат в цвета на плочките. Една от актуалните тенденции, която наблюдаваме е, че хората предпочитат обикновени неутрални плочки, а за фугите залагат по-ярки цветове, които добавят неочаквано и игриво усещане.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment