7 съвета за избор на цвят на интериорните врати

7 съвета за избор на цвят на интериорните врати Интериор
Интериорните врати са ключов елемент, който допринася за външния вид на жилището ни. Именно затова е от огромно значение да подберем цветовете им правилно.

Интериорните врати са ключов елемент, който допринася не само за функционалността, но и за външния вид и естетиката на жилището ни.

Вътрешните врати могат значително да променят облика и атмосферата на всяко помещение. За създаването на уютна и хармонична визия, всеки елемент от интериора трябва да бъде внимателно подбран в стил и цвят.

Съчетаването на естетиката и практичността е изключително сложна задача, която може да бъде улеснена с няколко лесни за изпълнение съвета.

Основният съвет, който може да Ви дадем при изграждането на интериора и избора на цвят на нашите интериорни врати е анализирането на общия стил на вътрешното пространство. Тази стъпка е от значение, тъй като цвета на вратите може драстично да промени визията и атмосферата на дома.

Всеки различен интериорен стил има своите специфични характеристики и изисквания, които трябва да бъдат взети под внимание. Цветът на вътрешните врати трябва да допълни и подчертае общата визия и стил на пространството. Добре подбраните нюанси, могат да издигнат интериора на по-високо ниво или обратното – да го понижат.

Модерният интериорен стил, например, се съчетава идеално с изчистени линии и светли цветове – бяло, светло сиво, бежово. Класическият стил, от друга страна, обича топлите земни нюанси и дървесни тонове, които създават уют и непреходна елегантност.

Как да анализираме интериорния стил сами? За да разберем кой интериорен стил преобладава в дома ни, трябва да обърнем внимание на няколко основни неща – характерните черти на пространството, основните форми, присъстващи в дома и общия вид  и усещане на интериора.

Психология на цветовете

При избора на цветове за интериорните врати и целия интериор е добре да вземем под внимание психологията на цветовете. Тази наука се фокусира върху влиянието на цветовете върху човека – неговото поведение, емоции и психическо състояние.

Според тази психология различните цветове могат да предизвикат различни реакции и подсъзнателни асоциации. Жълтият цвят, например, прави асоциация с щастие и оптимизъм, а в интериорния дизайн често се използва за внасяне на енергия в пространството.

Психологията на цветовете играе е толкова важна, защото избраните нюанси в интериора на дома ни могат да повлияят значително върху атмосферата в него.

  • Топлите цветове, напр. червено и оранжево, дават енергия и усещане за динамичност.
  • Студената гама, напр. нюансите на синьо и зелено, носят чувство за хармония и спокойствие.

Съгласуване на цвета на интериорните врати с мебелите

Ключова съвет при избора на цветовете на интериорните врати е съчетаването им с мебелите. С този „трик“ дизайнерите успяват да постигнат обща и хармонична визия на вътрешното пространство.

Важният аспект при съгласуването на цвета на интериорните врати и мебелите е Балансът. Най-известните подходи при избора боя за вратите са:

  • Избор на сходни или комплементарни цветове. Този подход внася усещане за хармония и единство. Ако мебелите са в неутрални цветове, безпроблемно може да изберем същите нюанси за вратите, напр. бяло, бежово и сиво.
  • Контрастни цветове помагат за създаването на чувство за динамичност и интерес в помещението. Ако мебелите в стаята са в тъмната гама, те могат лесно да се комбинират със светла врата или обратното – светли мебели и тъмна врата.
  • Различните текстури, финиши и материали също играят важна роля в съгласуването на цветовете. Единство в интериорния дизайн може да се постигне чрез съчетаването на мебели от дърво с интериорни врати с дървесен оттенък или гладки MDF мебели с гладки MDF врати.  

Функционалност

При избора на цвят за интериорните врати е изключително важно да обърнем по-сериозно внимание и на функционалността на цвета. Вратите са ключова част от интериора – те служат за преграда между различните помещения и са подложени на ежедневна употреба.

Друг важен съвет при избора на цвят за интериорните врати е определянето на зоната на употреба. Ако врата се намира в помещение с много трафик и висока степен на използване (кухня, всекидневна), то по-подходящи биха били цветове, които са устойчиви на замърсяване и лесни за поддръжка, напр. дървесните нюанси. От друга страна, за интериорни врати, позиционирани в по-спокойно места в дома (напр. спалнята), могат спокойно да се използват по-светли и нежни тонове.

Големина на стаята

Основен фактор при избор на цвят на вътрешните врати е големината на стаята, защото цветовете могат да повлияят върху визуалната перспектива на пространството. Всеизвестен факт е, че различните нюанси могат да направят променят стаята – да я направят по-светла или по-тъмна, по-голяма или по-малка и т.н.

Предпочитан цвят за малки помещения е бялото, тъй като този цвят има способността визуално да уголемява помещението и да му придава усещане за простор и въздух. Други нюанси, които носят същото усещане, са пастелно жълто и синьо.

По-големите стаи дават повече свобода при избора на цвят на вътрешните врати. Те позволяват създаването на по-смели контрасти и използването на по-ярки и наситени цветове.

Предпочитан похват за просторните помещения е използването на кафяво за интериорните врати, с цел внасяне на усещане на топлина и уют.

Осветление

При избора на цвят на интериорната врата, освен големината е важно да обърнем внимание и на осветлението. Степента на осветеност може да промени вида на нюанса.

Ако сте заложили на топло осветление, е препоръчително да се ориентирате към по-топла цветова гама. Така ще се създаде по-хармоничен и уютен интериор. Подходящи цветове за топла светлина са кремаво, бежово, червено, оранжево, сиво, както и дървесни и златисти тонове.

Ако осветлението, което сте избрали е студено, цветовете на интериорните врати трябва да бъдат избрани с особено внимание, за да се постигне хармонична визия и уют. По-подходящи в този случаи са студените цветове, напр. светлосиво, тъмносиньо, зелено, бяло, лилаво и др.

Личен стил и предпочитания

Независимо от всички съвети, основният фактор, който трябва да повлияе върху избора на цвят на интериорните врати е личният стил и предпочитания на всеки човек.

Доверявайки се на собствения си усет, всеки човек си гарантира неповторим облик на интериора и усещане за индивидуалност. Вашият дом е Ваш, това Ви дава пълната свобода да изберете какъвто нюанс желаете.

Изборът на любим цвят ще повиши емоционалния комфорт на вътрешното пространство на дома и ще Ви носи удовлетворение и позитивни емоции всеки път, когато сте вкъщи.

Изборът на цвят на интериорната врата е ключов етап от създаването на вътрешното пространство на дома. Цветовете могат да променят изцяло облика и усещането на всяко помещение и да повлияят на емоционалното състояние на хората в него.

Ако имате затруднения в избора на цвят на интериорните врати вкъщи или в офиса, може да потърсите професионален съвет от професионалисти – интериорни дизайнери или производители на интериорни врати.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment