6-те ключа за кариерен успех преди да навършите 25

„It takes 25 years to become an overnight success” – много го обичам този цитат. Макар и „успехът” да е твърде абстрактно понятие, то поне времето е нещо строго прагматично. Ще споделя с вас какво научих аз през моите първи 25 години, 6-те ключа, които е добре да имате на ключодържателя си преди заветната годишнина.

1. Дефинирайте си принципите и се дръжте за тях

Може да съм малко старомоден, но за мен „мъжката дума и принципи” все още означават нещо и тъй като го срещам все по-рядко в хората, с които работя, започвам да ги ценя все повече. Отнема много време да изградите доверие и лична марка, затова започнете от рано. Кога ще знаете, че сте успели? Тогава, когато и на неприятелите ви им е неудобно да излъжат по ваш адрес, защото никой няма да им повярва.

2. Работете от малки и в различни сфери

Работният опит е безценен. За тези, които още мързеливо си утешават съвестта с това, че системата им е виновна, нека напомням, че винаги можете да започнете работа като самонаети и да изградите някаква визитка още от рано. В тази връзка не по-важно от опита е разновидността на опита – пробвайте от всичко, за да видите какво обичате да правите. Факт е, че работата ще отнеме твърде голяма част от живота ви, затова по-добре да я вършите с удоволствие и мотивация. След 25 вече няма да имате време да се лутате.

3. Работете за опит, не за пари

На този етап от живота ви парите не са най-важното, дори са единици тези, които въобще са достатъчно отговорни да направят нещо с парите си, ако ги имат. Опитът е много по-ценен за кариерната ви реализация, така че учете се бързо и с визия към бъдещето и големия залък, а не към следващата заплата.

4. Знанието няма нищо общо с образованието

Формалното образование ви дава диплома и евентуално контакти (ако учите в реномирано учебно заведение). Това е всичко. Знанието се получава в дълги дни и нощи на работа. В интернет имате достъп до неограничен информационен ресурс, така че, ако четете това, то разполагате с достатъчно ресурс да се самообразовате. Инвестирайте минимум усилия за получаване на дипломата и максимум усилия в усвояване на практични знания извън университета. Като изключим няколко по-специфични сфери (напр. счетоводство, медицина, право), в които дипломата е законово изискуем документ за трудоспособност, никой няма да ви пита какво сте учили, а какво можете.

5. Пътувайте много

Финансово това е доста рискована инвестиция, но често тя е оправдана. Пътуването ви открехва вратите към нови пазари, нови контакти за бизнес, езикова подготовка, нови идеи, които да реализирате като се върнете. Животът е твърде кратък, за да си позволите лукса да сте твърде дълго на едно място, поне докато сте млади.

6. Влюбете се

Кариеризмът крие някои много сериозни подводни камъни – да си богат и успял в очите на клиентите си, но не и в сърцата на най-близките си; да ръководиш пълен офис, но да не можеш да задържиш скъп човек до себе си. Ключът към успеха се крие в постигането на баланс – баланса между личния живот и работата. Всичко останало е една комфортна илюзия.

MorningBizNews – независимото общество на бизнес блогърите

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment