6 съвета и трикове, за да поддържате дома си чист по-дълго

Изображение: Micco Caporale за HouseLogic

Изображение: Micco Caporale за HouseLogic

Когато почиствате дома си, защо не го направите по такъв начин, че да поддържате къщата/жилището си по-чисто с по-малко усилия?

Ето 6 начина да поддържате къщата си пролетно чиста свежа през цялата година:

  1. Използвайте влажността, за да се противопоставите на праха

Ниските нива на влажност причиняват статично електричество. Статичното електричество не само привлича прах, но го кара да полепва, така че е трудно да се премахне. Високата влажност също създава проблеми. Това е идеална среда за прахови акари.

Тези микроскопични същества са двойна заплаха: Те са често срещан алерген и допринасят за образуването на прах. Според Американския колеж по алергия, астма и имунология има около 19 000 прахови акари в половин чаена лъжичка домашен прах. Гадост!

Какво да направите:  Поддържайте нивото на влажност в дома си между 40% и 50%. Това ще елиминира статичното електричество, като същевременно ще намали растежа на акарите.

Съвет:  Около 80% от мръсотията в домовете влиза отвън. Спрете мръсотията с входната изтривалка и още  преди вратата, преди да нахлуе/навлезе вътре  в дома.

2. Нанесете препарат против влага и вода, за да запазите вратите на душ кабината чисти

Можете да премахнете натрупването на сапунена утайка и каша, като покриете вашите стъклени душ врати с продукт против дъжд, тези, които са /предназначени за предните стъкла на автомобили/.

Когато се нанасят върху стъкло, тези продукти създават невидима бариера, която кара водата, маслата и остатъците (като сапунена пяна) да не се задържат и да се пързалят надолу към плочките на пода и след това с добър наклон на фаянса да се изтекът през сифона направо в шахтата.

Какво да направите:  Намерете този продукт навсякъде, където се продават основни консумативи за автомобили. Ще разберете, че е време да нанесете отново, когато водата спре да се отблъсква  от вратите на душ кабината. Имайте предвид, че такива продукти за предно стъкло на кола са създадени за стъклена повърхност, а не на пластмаса.

Друг вариант:  Автоматичните почистващи препарати за душ са известни, че ви позволяват да почиствате душа и ваната си по-рядко – например на всеки 30 дни. След като приключите с къпането, използвайте препарата по душа и ваната с почистващ препарат, който предотвратява натрупването на сапунена пяна, като същевременно се бори с мухъл и плесен.

3. Използвайте защитни средства върху мебели и килими

Предпазни спрейове за мебели и уплътнители за килими, , предпазват от неизбежни разливи, като причиняват натрупване на течности по повърхността, вместо да бъдат абсорбирани. Някои от тези продукти също предпазват тъканите от избледняване и са устойчиви на мухъл, плесен и бактерии.

Какво да направите:  Нанесете подходящия уплътнител веднъж годишно след дълбоко почистване на тапицерия и килим.

4. Почистете фурната си по старомодния начин

Забравете препаратите за почистване на фурни, които обещават лесна работа. Повечето почистващи препарати изпускат вредни изпарения и създават ужасна бъркотия. Основната съставка в много препарати за почистване на фурни е луга, която може да изгори очите и кожата ви. Обикновено е фатално при поглъщане.

Какво да направите:  Използвайте мокра шпатула или телче, за да изстържете замърсяванията и мазнините. Това е по-бързо от препарата за почистване на фурни и не съдържа токсини.

Съвет: Можете да премахнете мръсотията по-бързо, като загреете чиста, влажна гъба или кърпа в микровълнова фурна за 30 секунди, преди да избършете с или без почистващ продукт. Сложете си гумени ръкавици, преди да вземете горещата гъба.

5. Правете бързи ретуши

Малките действия за почистване на тавани и мазета или пък на къщата, предотвратяват натрупването на мръсотия. Когато забелязвате чисто всеки ден, можете да предотвратите увеличаването напетна, да прогоните праховите частици и дори да се борите с алергените.

Изображение: Anne Arntson за HouseLogic

Какво да направите:  Създайте комплект за почистване на петна, за да можете да се справите с малки, мръсни ситуации за минути.

  • Почистващите подложки са чудесни за премахване на мръсни пръстови отпечатъци по стени и ключове за осветление.
  • Влажните микрокърпи могат да намалят пърхота във въздуха, когато се използват ежедневно за избърсване на домашни любимци.
  • Сухите кърпи за почистване могат бързо да поемат прах и суха мръсотия от пода, рафтовете и електрониката.

Съвет:  Поддържайте съхраняваните предмети по-чисти по-дълго, като затваряте дрешниците, шкафовете и чекмеджетата, така че циркулиращият прах и мръсотия да не могат да проникнат вътре.

6. Актуализирайте електрическите си крушки

Добре, не е наистина почистване. Но доброто осветление може да накара вас и вашия дом да изглеждате и да се чувствате страхотно. Стая, осветена с крушки с нажежаема жичка с ниска мощност и компактни флуоресцентни лампи, може да изглежда тъмна и мръсна. Крушките за „дневна светлина“ озаряват нещата.

Тези крушки с пълен спектър имитират естествената светлина, така че осигуряват по-добра визуална точност.  Бонус:  Подобно на слънчевата светлина, тези крушки могат да подобрят настроението ви.

Какво да направите:  Когато пазарувате крушки, потърсете тези с надпис „дневна светлина“, които имат диапазон между 5000 и 6500 келвина.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment