5 съвета да освежите дома

Ако за едни презареждането на жизнените сили е в пълен релакс и почивка, то за други това е в седмичното освежаване на дома. Всяка добра домакиня се стреми да поддържа добре подреден, чист, модерен и хармоничен дом. И докато всичкият комфорт е възстановен в почивните дни, то само след няколко такива в делниците отново цари хаос  и безредие. Това обаче не е най-големият проблем. В случай, че изникне неприятна авария с тръбите в банята, появи се запушване, теч или неприятна миризма, всичката подредба и разкош, които са царели в жилището започват да бледнеят.

Какво да направим, кого да потърсим и как да освежим дома бързо и лесно при това да остане време и за заслужена почивка. Научете сега:

За да не се налага да пропилеете целия уикенд в лъскане на плочки и почистване на фугите в банята, правете процедурата два пъти в седмицата. Така мръсотията няма да се натрупва трайно, а с редовно проветряване ще се избавите от неприятните миризми и мухъл в дома.

В случай, че установите, че сифоните в банята или на мивките се запушват и отичането на вода става по-бавно от обичайното опитайте да направите профилактика, като пуснете по-голям обем гореща вода директно в сифоните.

За да не се натрупа много мръсно, чисто или неизгладено пране, подреждайте ежедневно. Пускайте перални поне два пъти седмично, а ако броят на членове в дома е повече или имате малки деца, правете го и по-често.

За да не се отлагат неприятни остатъци от храни и други органични вещества в съдомиялната или сифона на мивката, избърсвайте добре със салфетка всички чинии. Дори видимо в мивката и сифона да няма остатъци от храна, не забравяйте да пуснете няколко капки от препарата за съдове и да добавите гореща вода. Така ще си спестите едно извънредно повикване на водопроводчик за отпушване на канализации.

Забърсвайте прахта редовно. По полици, етажерки, шкафове и най-вече огледала и техника остават много прашни частици, които полепват само от отваряне на прозорците за проветрение. Добре е да не ползвате много мазни или гланцирани, силиконови препарати, защото те допълнително провокират залепването на нови прашинки по повърхностите.

Почистете с прахосмукачка, както прахта от пода, така и паяжини, козина и косми от домашните любимци и малките песъчинки около вратата на входа. В случай, че прахосмукачката е с торбичка, която се подменя, никога не изтупвайте в банята или през прозореца.

Поддържайте стриктна хигиена в мокрите помещения. Това са местата, където се събират най-много микроби. Всички те водят различни блести и са провокатори за всякакви алергии. Добре хигиенизираната баня изисква специално внимание към всеки детайли – вана, мивки, душ-кабина, сифони, тоалетна чиния и казанче. Не пропускайте да отстраните редовно варовиковите петна по батериите и мивката, както и да отстраните попадналите в решетката на сифона косми, козина, сапун и други остатъци от органични и неорганични материали. Винаги бъдете внимателни в грижите за дома и използвайте защитни средства – ръкавици и маска на лицето, ако препаратите са по-силни. При поява на авария потърсете специализирани услуги, които работят денонощно. Така няма да се налага да правите извънредни ремонти или да се борите с мръсотията от канализациите.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment