4 причини защо водата е най-доброто лекарство за зъбите ви

Независимо дали имате зъбни импланти или не – водата е един от най-полезните лекове, които може да осигурите на зъбите си. Пиенето на вода винаги е полезно за здравето ви и това е отдавна доказано.

Нашите тела са направено от 60% вода и постоянното хидратиране на организма ни влияе положително за разпространението на здравословни хранителни вещества. Освен това редовният прием на огромни количества вода поддържа кожата ни в красив и здрав вид и подпомага функцията на мускулите.

Специално за зъбите – приемът на вода е от първостепенна важност, особено ако водата е флуорирана.

Представяме ви 4 предимства на водата, като вещество, което осигурява блестяща и здрава усмивка:

1.Прави зъбите по-силни

Пиенето на вода с флуорид, наричан още „природният защитник срещу кариесите“, е един от най-лесните и най-ефикасни начини да се предпазите от кариесите.

Вече е доказано, че флуорирането на питейната вода заздравява зъбите и е строго препоръчително за децата да пият флуорирана вода. Има редица проучвания, които сочат, че в градове, където флуорирането на питейната вода е преустановено, се наблюдават повече случаи на кариеси сред децата, в сравнение с населените места, където водата е флуорирана.

2.Поддържа устата чиста

Пиенето на газирани напитки, натурални сокове и енергийни напитки може да утолява жаждата ви, но подобни напитки оставят нежелано количество захар по зъбите ви.

Бактерията в устата ви, която е отговорна за образуването на кариесите, обича захар и се храни с нея. Благодарение на тази захар, въпросната бактерия генерира киселина, която уврежда зъбния емайл. Тази киселина е опасна и за зъбните импланти.

За разлика от всички тези напитки, водата изчиства вашите зъби – тя отмива остатъчната храна и захарите. Също така водата разрежда киселините, които са произведени от бактериите в устата ви. Разбира се, отново ще имате нужда да миете зъбите си два пъти на ден за по две минути, да почиствате с конец и да използвате вода за уста. Но пиенето на вода през деня между храненията и по време на тях, ще държи вредните киселини далеч от вашите зъби. Имайте предвид, че водата отмива и оцветяването пот кафе по емайла или с други думи – старайте се, когато пиете любимата си кофеинова напитка, да имате и една чаша вода под ръка. Така ще знаете, че не позволявате на кафето да оставя следите си по красивата ви усмивка.

3.Премахва сухотата в устата

Слюнката в устата ви е превантивната мярка на организма срещу образуването на кариеси. Точно слюнката се грижи за отмиването на хранителни вещества по зъбите и ги поддържа здрави.

Когато обаче нивото на слюнката се понижи, то предизвиква сухота в устата, която пък е крие опасност за по-лесното образуване на кариеси по зъбите и увреждане дори на зъбните импланти.

Пиенето на големи количества вода предпазва от сухотата в устата ви и генерира слюнка, която се бори с бактериите.

4.Няма калории

Всички знаем, че подсладените напитки съдържат огромно количество калории и захар, чрез които дават възможност на бактериите да се развиват и да влошават здравето на зъбите ни. За разлика от тях, водата не само, че не съдържа калории, но и ни помага да се освободим от излишните килограми. Това е още една от милионите причини защо водата е полезна за нашия организъм.

Надяваме се, информацията в този материал да ви е била полезна и вече да сте напълнили чашата с вода догоре.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment