3 важни фактора, които не бива да подценявате при избор на интериорни врати

За много новодомци изборът на интериорни врати е едва ли не най-лесната част от задачата. Това схващане е много погрешно и грешката става ясна веднага, щом се стигне до покупка или поръчка на вратите за вътрешните помещения в жилището. Тогава възникват безброй въпроси от рода на: какъв модел – pvc, стъклена, дървени плоскости? Еднакъв модел ли да бъдат или да са съобразени с визията на помещението, което ще затварят? В коя посока да бъде отварянето и т.н.?

Повечето от тези въпроси намират индивидуален отговор, в зависимост от вкуса и желанието на собствениците или спецификата на отделните помещения. Има обаче няколко фактора, които са общовалидни и които собствениците на жилища никога не бива да пренебрегват, когато избират интериорни врати. В този материал ще се спрем на 3 от тях.

1.

Дизайн

Дизайнът на една интериорна врата има огромно значение за цялостния облик на жилището, а не само за визията на конкретното помещение. Нормално е отделните помещения в един дом да бъдат издържани в различни стилове, а това задължава и вратите на всяко от тях да бъдат в тон – да носят същия отпечатък. Тук обаче възниква малък конфликт, тъй като цялостният облик на дома става хаотичен и твърде шарен. Ние съветваме да изберете вътрешни врати, които да бъдат възможно най-близки като визия или да заложите на двулицеви модели, които във външната си част са напълно идентични, а погледнати от вътрешността на конкретната стая – да се сливат и допълват интериора.

2.

Шумо и топло изолация

Много от собствениците на жилища държат на тези характеристики, когато избират дограма, но често ги пренебрегват при избора на интериорни врати. Както входната, така и вътрешните врати трябва да отговарят напълно на тези изисквания, независимо дали всяко помещение се отоплява автономно или температурата в жилището е еднаква навсякъде. Шумът също е важен фактор. Добрата шумоизолация ви създава усещане за защитено лично пространство и ви спестява високия звук на телевизора от стаята на детето. Тук ще вмъкнем и добрата влагозащита на вратата, която ще затваря банята и други мокри помещения.

Монтаж

От това кой ще монтира вътрешните врати в дома ви зависи колко дълго и как ще ви служат. Дори и най-скъпата и добре изработена врата може да ви създава постоянни проблеми, ако не е монтирана правилно. Увисване на крилото, причинено от слабите панти или неправилно монтирана каса може да направи затварянето на вратата трудно и дори невъзможно, а също и да компрометира добрата ѝ изолация.

Нашият съвет е да поверите монтажа на фирмата, която е изработила или ви е продала вратите, тъй като всеки модел изисква специфичен начин на монтиране, а този начин е познат на специалистите в конкретната област. Това решение, също така ви дава право на безплатни корекции или на гаранционна поправка или подмяна на вратата, в случай че при даден модел се появи фабричен или предизвикан при монтирането дефект.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment