10те въпроса, които трябва да зададете, когато наемате програмист за мобилни приложения

От Мартин Илиев

В последно време всичко става мобилно. Плъзнаха таблети, смартфони, айфони и каквото още ти дойде на акъла. В този ред на мисли, логично е, че е абсолютно наложително компанията ти да притежава мобилно приложение. В противен случай се лишаваш от златната възможност да прибавиш нови източници на доходи. Смартфоните и таблетите са „живота“ на потребителите . Според скорошен доклад на Nielsen,  мнозинството от 120-те милиона притежатели на смартфони в САЩ, използват приложения за пазаруване или търговия поне веднъж месечно. Тази тенденция се предполага да нараства значително през идните години.

Ако искаш мобилно приложение, което позволява на клиентите ти да купуват продуктите ти или просто да имат достъп до представянето им, видеота или купони- ще трябва да наемеш разработчик с опит, който да го създаде, нали така? А как да избереш перфектния кандидат, измежду многото, обещаващи и гарантиращи, че са най-добрите?

Ще се опитам да реша този твой сериозен проблем. Ето ти 10 ключови въпроса, които да зададеш на програмиста на мобилни приложения. Те ще са ти от полза, за да избереш най-добрия.

1. Къде мога да видя приложения, които ти си разработил?

Квалифицираните кандидати трябва да са подготвени да ти предоставят портфолио от приложения, които лично те са разработили- или поне са имали голяма заслуга за създаването- подплътено с линкове на всяко в Apple’s iOS App Store, BlackBerry App World или Google Play, Google’s Android app store.

„По този начин можеш да прецениш дали имат качествата, опита  и виждането за приложението, което търсиш“ казва Чат Мурета  CEO на приложения Empire, фирма ориентирана към мобилните приложения в Сан Франциско и автор на: Прави пари, живей си живота и нека технологиите работят в твоя полза.

2. Би ли ми дал списък с твоите сегашни и бивши клиенти?

Обикновено няма начин да се каже кой точно е разработил дадено приложение. Ето защо директният разговор с бившите и настоящи клиенти на кандидатите могат да бъдат доказателство, че програмистът наистина е създал приложението, казва Мурета.

Проверката за препоръки, също така ти дава възможността да разбереш колко надежден, отговорен и резултатен е кандидатът. Например, можеш да попиташ дали се съобразява със срокове и бюджет и как работи под напрежение.

Понякога кандидатите дават препоръки от хора, които имат добро мнение за тях, казва Фархан Твалар, инженерен вицепрезидент в Xtreme Labs, Онтарио, канадска фирма, ориентирана към продуктово програмиране и мобилни стратегии. Той предлага посещение на LinkedIn профилите на кандидатите, за да се види дали имат някакви общи колеги-бивши и настоящи.  Ако имате, свържи се с тях и ги попитай за впечатлението, с което са останали от кандидатата, за неговите възможности, опит и работна етика.

3. Какъв смартфон използвате?

Този въпрос може да ти помогне да разбереш с коя определена мобилна платформа е добре запознат и пристрастен, казва Твалар. „ Ако ми кажеш, че можеш да разработиш приложение за iPhone, тогава ти трябва да притежаваш iPhone,  трябва да изпробваш приложението,  което си изградил , също така да изпробваш  приложенията и на другите хора, при това често. Същото важи и за  Android и BlackBerry.

4. Как от приложението си мога да изкарам пари?

Ако основната ти цел е да генерираш приходи с приложението , програмистът  трябва да знае точно как да изгради функциите, които ще ти позволят да изкарваш пари.  В зависимост от това колко функции предлага  приложението ти, можеш да избереш модела- плащане на свалено приложение, да кажем, между 99 цента-5 долара.

Ако избереш приложението да е безплатно, подсигури се, че кандидатът е добре запознат как да интегрира мобилни реклами , вградена система за покупки или платен абонамент.

5. Как ще общуваме по време на програмирането на приложението?

Качеството на приложението ти в повечето случаи зависи от това колко често обсъждате как ще бъде изградено то, а именно дизайн и функционалност .

Как мобилният ти разработчик предпочита да общувате- лично, по телефона, съобщения или имейли – и колко често? И дали той/ тя предпочита да си взаимодейства с теб, използвайки познати системи за управление на качеството като 37signals’ Basecamp? Колко често тя/ той ще ти осигурява нова информация?

6. Какви специални функции можете да създадете?

Приложенията рядко завладяват  вниманието на клиентите без наистина иновативни и полезни функции.  Намисли нещо и изпробвай възможностите на кандидата си. Например, може ли да добави  3-D игри, социални медии за споделяне , GPS или продуктови купони в приложението?

7. На кого ще принадлежи мобилното приложение?

Обикновено лицето или компанията, която плаща за мобилното приложение, ще го притежава, казва Мурета. За да си сигурен, че държиш всички права за него, ти и програмистът трябва да подпишете договор за „авторско прехвърляне“ или работата беше под наем“.  Документът  трябва да е поверителен и да указва, че си собственик на дизайна и кода на приложението, както и на цялото негово съдържание.

8. Как ще изпробваш приложението ми?

Като цяло, най-лесният начин да го тествате е като го пуснете на смартфона. Кандидатът би трябвало подробно да обясни , как ще извърши и обширен бета тест, за да премахне всякакви проблеми. Ако изникнат грешки – как кандидатът ще ги оправи и колко бързо ще стане това?

9. Ще предоставиш ли мобилното ми приложение на мобилния пазар?

След като провериш бета версията на приложението,  последната стъпка е да го предоставиш за одобрение на мобилния пазар,  да бъде продавано там . Представянето на приложението е дълъг процес с много стъпки, които програмистът трябва да знае как да извърви.

20. Какъв е хонорарът ти и условията за плащане?

Изготви писмено споразумение, съгласно което ще платиш на разработчика на час или с фиксирана такса. Повечето програмисти , като Мурета, искат  предварително еднократна такса. Други,  депозит в началото на проекта , обикновено половината от предвидената обща цена, като остатъкът от дължимата сума се дава когато приложението е завършено.

Основните мобилни приложения започват между  $1,000 and $5,000, но може да изхарчите и повече ако плащате на разработчика си на час. По- сложните мобилни приложения, включително тези, които са управлявани от база данни или влизащ в състава им 3-D, могат да струват хиляди отгоре.

Успех в намирането на перфектния кандидат 🙂

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment