10 съвета за здрави и бели зъби /част 1/

Искате искрящо бяла усмивка и здрави зъби? Комплексната грижа за здравето на устната кухина е задължителна, затова ние ви предлагаме 10 лесни съвета, с които ще поддържате не само здравето, но и белотата на зъбите и фасетите си.

  1. Минете на хранителен режим за бели зъби

Ако пушите цигари, пиете черен чай, кафе, кола и червено вино често, то не можете да очаквате зъбите ви да изглеждат перлено бели. За да не изключвате непременно тези храни и напитки от менюто си, ви съветваме да намалите приема им и да почиствате зъбите всеки път след хранене. Може да използвате вода за уста, за да изплакнете зъбите след почистването им с четка и паста. И още един съвет – ако нямате под ръка четка за зъби, то можете да почистите моментално емайла си от оцветяващите вещества, просто изяждайки една ябълка.

  1. Сменяйте четката си за зъби

Или сменете главата на електрическата четка за зъби,когато сметнете, че е необходимо. Обикновено периодът е около 2 – 3 месеца след използване. В противен случай, вие само разпространявате бактерии в устната си кухина. Не забравяйте, че не трябва да оказвате натиск върху зъбите, докато ги четкате. Бъдете внимателни и отделяйте достатъчно време и на най-задните зъби.

  1. Почиствайте езика си

Има специални четки за зъби, които са пригодени и за почистване на език. Помнете, че за белотата на зъбите, а и на фасетите ви не е достатъчно само да премахвете бактериите от зъбите, но и от езика. Освен това бактериите по езика са главните виновници за лошия дъх, така че не забравяйте да ги почиствате или със четка за зъби, или със специално стъргало за език.

  1. Яжте „почистващи“ храни

Храните, които са хрупкави имат фунцкцията да почистват зъбите ви или да действат като натурален скраб за емайла ви. Вече споменахме, че ябълките са своебразна четка за зъби от природата, но не само те могат да помогнат в премахването на излишната храна в устната кухина. Суровите моркови, целината, пуканките – те също действат благоприятно на емайла. Ако след всяко хранене приемате подобен „почистващ“ продукт, то си спестявате миенето с четка за зъби, веднага след яденето.

  1. Правете си гаргари с ябълков оцет

Можете да си правите гаргара сутрин преди миене с четка и паста за зъби. Ябълковият оцет помага за отстраняването на остатъците по зъбите, избелва емайла и поддържа белотата дори и на фасетите, и рабира се убива бактериите в устната кухина.

Очаквайте още полезни съвети за красива и блестяща холивудска усмивка в следващия ни материал.

 

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment