10 причини да си водите дневник

Воденето на дневник е практика на много съвременни хора. Въпреки, че в наши дни има толкова много технологии, неговият благороден произход от миналия век не е забравен. Този стереотип е щедро подхранван от произведения от епистоларния жанр и киното. Той може да съхранява любовни тайни, тревоги, жадни мечти и още какво ли не. Воденето на дневник е всичко друго, но не и старомодно начинание.

Това е метод, напълно оправдан от психологическа гледна точка, който ще помогне за подобряване качеството на живот при определени условия. Преди да ви разкрием всички 10 причини да си водите дневник, научете за Interpolezno.com и многото полезни статии на тема психология.

Съществуват дузина положителни ефекти, които ще изпитате от първа ръка, ако започнете да водите дневник.

Воденето на дневник ще направи за вас:

1. Дневникът поддържа и организира мислите

Психичният процес на човек понякога протича с невероятна скорост. Особено, когато животът е наситен и пренаситен със събития. Мислите изчезват от паметта толкова бързо, колкото се появяват. Ако не говорим за натрапчиви мисли, които също е желателно да бъдат фокусирани, то тогава е по-полезно да се отървем от тях. Записвайки ги в дневник, ще сте наясно с тях и по този начин общувате със себе си на качествено ново ниво.

2. Дневникът увеличава работата и производителността на живота

Всеки ден, всеки има поне десетки идеи, мисли и възможни решения на житейски проблеми. Те идват в главите ни и си отиват. Когато обаче водим записки, нещата ще останат някъде записани и за в бъдеще. Ако изградите правило всеки ден да водите бележки в дневника си, след като го прочетете година по-късно, ще се изненадате колко по-мъдри и съзнателни сте станали с придобития опит.

3. Дневникът дава възможност да излеете душата.

Дневникът е безопасен начин за вас и другите да изразите не най-положителните емоции.

Никой не обича хората, които постоянно се оплакват от живота. Няма съмнение, че това е обективна психологическа необходимост. Ето защо, ако нямате, на кого да разкаже за своите мъки, опишете ги в дневник. Правете го възможно най-емоционално, без да сте срамежливи в изразите. Това ще освободи негативното и ще го държи далеч от вас.

4. Писането на дневник подобрява уменията ви за разказване

Дори ако писането не е ваше любимо занимание, ако започнете да водите дневник, след кратък период от време ще откриете, че писането и говоренето за нещо ще ви стане много по-лесни. И хората ще разберат по-добре разговора с вас.

5. Воденето на дневник е начин да опознаете по-добре себе си и скритите си мотиви.

Често хората се оплакват, че не разбират себе си. И наистина човекът е сложно същество. Не всичко лежи на повърхността на съзнанието. Записите на мисли и чувства ни карат да мислим дълбоко за това, какво искаме истински и как да намерим правилните решения.

6. Дневник – тренировка за увереност

Воденето на дневник ще помогне на хората, страдащи от ниска самооценка, да гледат на живота и постиженията си от различен ъгъл. За да направите това, трябва да записвате своите успехи (дори и малки) всеки ден. И, след известно време да препрочетете бележките. Това ще ви позволи да видите напредъка и вашите постижения “в действие”.

Водене на дневник

7. Дневникът може да бъде един вид терапия за страховете

Страхът е естествена човешка емоция. Но, когато страховете са предубедени, те по-скоро се намесват, отколкото помагат да живеем. „Предписвайки“ страха си в цветове, вие го анатомизирате, разбирате първопричините, задавате въпроси, какво всъщност крият и как да го преодолеете. И помага да се справите с това в реалността.

8. Дневникът помага да се развие само дисциплина

Трудно е да организирате всичко в живота си, така че да има достатъчно време и за важни въпроси, и за релакс, и за известно време с близки. Има хора, на които дисциплината изобщо се дава с големи трудности. И животът им рискува да стане хаос. За да разберете, какво „ядете“ и да напишете плана за следващия ден ще ви помогнат съответните бележки в дневника.

9. Дневникът, като “самият психолог”

Обученията за личен растеж струват много пари. Но голяма част от това, което казват там, може да направите и сами. Говорете със себе си в дневника, свържете се с детето си, напишете му писмо. Напишете всяка дреболия, която ви вълнува, попитайте се за съвет, сякаш е добър приятел. Така лекувате раните на душата. В крайна сметка най-верният, най-близък човек до нас сме самите ние.

Водене на дневник

10. Дневникът ще помогне за изграждането на вътрешното ядро

Човек с ясна житейска позиция ще бъде уважаван от всяка среда. Понякога в информационния поток се губим, къде е нашето мнение и къде се чете или чува. Напишете актуални въпроси в дневника си и се опитайте да отговорите на тях възможно най-честно. Обмисляйки какво мислите по този или онзи въпрос ще живеете много повече в хармония със себе си!

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment