Стъпки към успешна хидроизолация на мазе

Мазетата са предразположени към акумулация на влага и това е нещо много неприятно; водата може да причини много вреди с течение на времето и тези условия биха довели до поява на мухъл. Въпреки това не трябва да се тревожите, защото дори и да не ви е приятна перспективата да хидроизолирате мазето си сами, има специалисти по „запечатване на мазета”, които могат да свършат работата вместо вас.

Специалистите по хидроизолация на мазета разполагат с подходящи средства за хидроизолиране, например течна хидроизолация гума, а освен това ще се погрижат за следните неща:

1. Подготвителна работа

Технически това не е част от същинския процес по хидроизолация на мазето, но въпреки всичко е важен аспект. Този етап включва  проучване на площта, за да се открие причината за проблема (т.е. пукнатини в основата; тръбопровод, идващ отвън и т.н.). Вие ще трябва да изкарате водата навън. Ако няма много вода – употребата на бърсалка ще е достатъчна, в противен случай може да е необходима канална помпа, а специалистите по хидроизолация на мазета разполагат с такова оборудване.

2.  Ремонт на основата

Причината обикновено се оказва пукнатина в основата. Водата лесно прониква през тези пукнатини  и докато те видимо може и да не причиняват вреди на къщата ви, ако не предприемете мерки срещу тези пукнатини – те ще предизвикат много проблеми за в бъдеще. Ето защо ремонтът на основата на мазето е важен. Ако използвате тясна куха пръчка, за да нанесете полиуретанова  замазка, пукнатините могат да бъдат запечатани. Някои замазки се превръщат в гъста, водонепропусклива пяна, когато бъдат напръскани с фина струя вода. Някои експерти използват натриево-силикатни грундове, които се нанасят с четка, градинска пръскачка или валяк.

3. Окончателна обработка на мазето за хидроизолация

Работата е там, че при хидроизолацията на мазето не става въпрос само за запечатване на пукнатини. Вашето мазе вероятно е било изградено чрез използване на бетон, а този материал е естествено порест. Това означава, че водата може лесно да проникне вътре, дори и след като вече сте се справили с пукнатините. Хидроизолационните експерти  ще нанесат водоустойчив слой, за да се справят с този проблем. Има дори случаи, при които се изисква поставянето на вътрешна мембрана, която да служи като допълнителен защитен слой.

4. Двойна проверка за връзки отвътре-навън

Водата също така може да проникне през отвор, който е бил недогледан, така че всички тръби и канали трябва да бъдат проверени, за да се уверите, че не е налице нещо, което ще позволи на значително количество вода да влезе вътре.

5. Възстановяване на щетите, причинени от водата

Разбира се, подмяната на всички вещи, повредени от водата, ще зависи от собственика на дома, но експертите по хидроизолация на мазета могат да се погрижат за изсушаването, почистването и дори дезинфекцията на повърхността, за да бъде превърнато мястото в годно за живеене.

6.  Проверка за мухъл

Много хидроизолационни експерти са също така специалисти по отстраняване на мухъл. Въпреки това, ще трябва да бъдете нащрек срещу щетите, причинени от водата и срещу  плесен, още повече че тези организми могат да причинят вреда на здравето на вашето семейство. Има вероятност мухълът и плесента да се появят отново, когато мазето ви се превърне в по-обитаема среда за тях.

Научете повече и за външна хидроизолация

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment