Често задавани въпроси за нотариус

Юрист нотариусВ даден момент всеки от нас може да се сблъска с необходимостта от услугите на нотариус. Причините могат да бъдат различни, но предимно това се налага, когато се сключват договори за наем или за покупко-продажба на имущество например. В други случай, когато да речем трябва да упълномощите свой близък, роднина или колега да ви представлява пред дадена институция, то също ще ви се наложи да заверите своето пълномощно при нотариус.

В стремежът си да намерите най-подходящият нотариус за вашият конкретен случай, то биха възникнали различни въпроси, които не само вие бихте си задали. Ето някои често задавани въпроси за нотариус, преди да направите своят избор:

  • Как да разберем дали не е измамник? В последните няколко години, немалко случаи на измами с помощта на нотариуси бяха извършени. Особено в по-големите градове, като София и Варна, имаше много чести случаи и то предимно при сделки с имоти. Преди да се доверите на даден нотариус, можете обаче да направите проверка, дали той е регистриран. Всички нотариуси, които не са измамници, трябва да са регистрирани в така наречената Нотариална камара, чиито регистър е обществено достъпен. Друг начин да се предпазите от нотариус измамник е като се доверите на ваши познати, които вече са ползвали услугите на определен нотариус и са останали доволни.
  • Как да изберем нотариус? Изборът на нотариус е отговорна задача и трябва да подходите с много внимание към този въпрос. Можете да се възползвате както от препоръки на ваши близки, така и просто да проверите къде най-близо до вас има нотариална кантора. Така ще си спестите загуба на време в път, а и винаги предварително може да направите справка за главният нотариус, дали е регистриран в камарата.
  • Какви са цените на нотариалните услуги? Важно е да знаете, че всички цени на нотариални услуги са законово определени и регламентирани. Ето защо, добре е да се поинтересувате колко би струвала конкретна услуга, преди вече да отидете на място в нотариалната кантора и да останете изненадани.
Директория за статии Blogomania.org
Add a comment