Ползите от здравословния начин на живот

Ползите от здравословния начин на живот
Известно е, че трябва да се храним максимално здравословно и да правим различни физически упражнения с цел да поддържаме своя тонус, но когато сме още млади е малко трудно да преценим по-какъв начин здравословния начин на живот ще се отрази благотворно върху нашия организъм в дългосрочен план. Наскоро направено проучване показва, че ако се храните здравословно докато сте в 20-те си години, то това ще има изключително благоприятно влияние върху вашето здраве, когато вече сте на 40 години. Също така е доказано е, че начинът на живот има далеч по-голяма тежест от генетичната предразположеност. За тази цел е направено изследване на над 3000 души на възраст между 18 и 30 години, които са наблюдавани няколко години. В този експеримент, учените взимат предвид следните фактори при избора на участниците: поддържане на нисък индекс на телесната маса (ИТМ), умерен прием на алкохол, въздържане от пушене, спазване на здравословен хранителен режим и редовни тренировки. В началото на изследването, когато средната възраст на доброволците е 24 години, почти 44% от тях са били с нисък риск от поява на сърдечно-съдови заболявания. Двадесет години по-късно само 24.5% от тях попадат в тази категория. Но от друга страна 60%, от тези, които продължават да спазват здравословен начин на живот, се намират в групата с нисък риск, а при връстниците им, които не живеят здравословно нивото е под 5%. Особено внимание е обърнато и на факта, че дори хора, които имат семейна предразположеност към появата на различни сърдечни проблеми, са с нисък риск за развитието на такива заболявания в зряла възраст, ако са започнали да живеят здравословно в ранните си младежки години.

Повечето хора, когато са в 20-те си години, въобще не осъзнават ползите от здравословния начин на живот и не мислят в далечна перспектива. В тази възраст повечето хора са загрижени за теглото си, отколкото за своето здраве и затова често пушат, консумират големи количества алкохол и не приемат достатъчно пълнозърнести храни, както и плодове и зеленчуци. Все пак никога не е късно да променим режима си на хранене и да направим някои малки крачки към подобряване на здравословното си състояние.

Според статистическите данни около 70% от хората не приемат препоръчителните две порции плодове на ден, а добавянето на една допълнителна порция намалява риска от рак с 6%. Нека първото ви ядене за деня да е някакъв плод, като например преди да посегнете към кафето изяжте един малък банан или шепа сушени плодове.

По отношение на зеленчуците почти 75% от хората приемат препоръчаните три порции на ден, а добавянето на една допълнителна намялява риска от сърдечни заболявания с 11%. Заредете хладилника със замразени спанак, броколи, грах, фасул и т.н. и ги добавяйте към всяко ядене. Просто ги сложете за малко в микровълновата и ги поднесете с кисело мляко или малко овкусен с подправки зехтин.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment