Модните диктатори – Adidas

Adidas

Компанията Adidas е създадена през 1948 година от Адолф Даслер, но всъщност Адолф е в бизнеса със спортни обувки от 1920 г. През тези първи години, заедно с брат си Рудолф натрупват сериозни печалби от продажбата на обувките, които майсторят в семейната работилница. С увеличаването на печалбите обаче, споровете между двамата братя се разрастват и през 1948-а те решават всеки да поеме по свой собствен път. Адолф създава Адидас, а Рудолф – Пума.

Днес компанията, създадена от Адолф Даслер е вече холдингова структура Adidas Group, включваща брандове като Reebok, Rockport и Ashword. Adidas Group е най-големия производител на спортни стоки в Европа и втори в света (след Nike).

Компанията преминава през няколко критични периода в своята история:

През 1978 г. Адолф Даслер умира, а 19 г. по-късно си отива и синът му – Хорст Даслер. Всичко това се отразява негативно на компанията, която изпада в сериозна криза и две години по-късно е купена от френския предприемач Бернар Тапи. Периодът на управление на Тапи е свързан с множество скандали.

Едно от първите неща, които прави французинът е да изнесе производството към Азия и да ангажира Мадона за рекламно лице на компанията. Опитите му да съживи Adidas обаче се оказват неособено успешни и през 1992 г. Тапи се оказва в невъзможност да погасява кредитите си към банките, които е ползвал за да купи компанията 3 години по-рано. Французинът се превръща от министър в подсъдим за финансови злоупотреби и дори лежи 6 месеца във френски затвор.

Банката продава Адидас на Робърт Драйфус, който минава за приближен на Тапи. Куриозното е че Драйфус купува компанията за сума, която е драстично по-малка от задълженията на Тапи към банката.  И тук подозренията са за непрозрачна сделка и злоупотреба с власт. (по това време Тапи е министър).

След  периода на Тапи, Adidas успява да се изправи на крака. Създава се Adidas Group, която предлага спортни стоки и екипировка за практически всички видове спорт. Покупката на Reebok и Salamon допълнително разширява портфолиото на компанията.

Днес трите успоредни ленти  могат да се видят върху дрехи, маратонки, аксесоари и дори парфюми.

Какъвто и продукт с логото на Adidas да си изберете, качеството е гарантирано.

//

//

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment