Как да поддържаме нашите матраци?

Правилната поддръжка на нашите матраци е от значение както за продължителността на експлоатацията им, така и за спокойната и релаксираща почивка. Закупувайки матрак за нашето легло, ние трябва да бъдем наясно, че като всеки останал предмет и този ще се нуждае от полагането на определени грижи от наша страна.

Преди да закупите вашия матрак се запознайте с индивидуалните му характеристики и изисквания. Съобразете точния размер на леглото със закупения матрак. Ако купената стока е с по – голям размер, краищата на матрака ще излизат извън рамката на леглото, а това ще доведе до по – бързо измачкване и износване. Правило номер едно за съхранение на вашия матрак гласи, че трябва задължително да го снабдите с протектор. Пазарът за матраци предлага различни материи за изработка на протектори. Може да избирате между антиалергични, памучни и водоустойчиви. Ако избраните матраци са за детска стая, защитете ги с водоустойчиви протектори. Памучните и антиалергичните калъфки са подходящи за всички хора. Не забравяйте, че трябва да перете редовно протекторът. С течение на времето, той попива праховите частици и миризмите в стаята. Използвайте висока температура за пране. Матракът трябва да бъде почистван със специална четка или метличка. Подберете някоя с мек косъм, за да не увредите повърхността. Домакините имат навик да изнасят старите дюшеци на слънце всяка пролет или лято. Ако можете, направете това с матрака. Материята ще се освежи, а ако има попаднали акари или други дребни причинители на алергии, слънчевите лъчи ще ги прогонят. Не забравяйте редовно да проверявате долната страна на матрака. Понякога, поради повишено ниво на влажност в стаята, долната страна на матрака мухлясва. Ако е осигурена добра защита с протектор, вероятността от появата на мухъл е нулева. В случайте, в които делите своя дом с домашен любимец, не забравяйте да държите четириногия приятел надалеко от спалнята. Кучешките и котешките косми имат невероятната способност да полепват навсякъде. Ако сте забравили да обезпаразитите кучето е вероятно с космите, които полепнат по матрака да се прикрепят и яйца на бълхи. Малките гадинки се размножават изключително бързо и не след дълго ще намерите спалнята си пълна с паразити.

Поддръжката на новите и стари матраци е от съществено значение за спокойствието у дома. Занемареният матрак води до неспокоен сън. Некачественият сън и почивка водят до напрежение, а те са причина за семейни кавги и раздори.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment