Въглища – видове и произход

Сигурно много хора са си задавали въпроса как са се образували въглищата. Това са растителни остатъци, които с течение на времето са станали по-плътни, по-твърди, и изменили са своя химичен състав. Учените смятат, че въглищата са се образували по следния начин – след смъртта на древни растения от блатни екосистеми, тяхната биомаса се отлагала в анаеробна водна среда, като всъщност ниското съдържание на кислород ги предпазвало от гниене и оксидиране. Ето и малко информация за няколко вида въглища, които се използват в работното ежедневие както на заводите, така и в домовете.

  • Каменни въглища

Каменните въглища се извличат от земята чрез въгледобив. Това е черна или кафеникава седиментна скала, която е запалима.

  • Лигнитни въглища

Лигнитните въглища имат ниско съдържание на въглерод и не са много калорични. Специфични са поради факта, че притежават високо съдържание на пепел и влага. Това е предпоставка за трудното им транспортиране от една точка до друга , замърсяват въздуха, и по-трудно горят.

  • Антрацитни въглища

Антрацитните въглища притежават висока калоричност. Те са черни и твърди и изглеждат като лъскави, както и имат доста голяма степен на въглефикация. Може би е интересно да се спомене, че се използват се в бижутерството.

  • Черни въглища

Черните въглища, също като антрацитните притежават висока. Съдържат високо ниво на въглерод, и ниско съдържание на влага. Съдържанието на пепел при тях е около тридесет процента.

  • Дървени въглища

Този вид въглища са твърд продукт, който съдържа въглерод между 85% и 98%. Дървени въглища се получават по изкуствен начин. Но как? Материали, които съдържат водорот, като дърво, целулоза, торф, се нагряват в отсъствието на въздух при температура от около 600 градуса по целзии. Те се използват най-често за отопление или в домакинството (градински барбекюта и др.)

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment