Видове слънчеви колектори предлагани от Емде Солар

В последните години използването на слънчевата енергия е от голямо значение. Масово използваните ресурси като нефт, въглища и природен газ постепенно и безвъзвратно се изчерпват. Наболял е и въпросът за опазването на природата, при използването на различни химични и други замърсители при добиването по традиционните начини на така необходимата ни топлоенергия.

Най – предпочитаните и закупувани на пазара слънчеви колектори са предлаганите от Емде Солар вакуумни колектори. Използването им води до значително намаляване на месечните сметки за електричество, както и до висока ефективност и възвращаемост на направената инвестиция. Освен добрите технологични показатели на соларните системи, техен освен плюс е и безопасността им за околната среда.

Дизайнът на вакуумните тръби силно наподобява този на термоса. Те са изработени от два слоя стъкло с вакуум помежду им. Горният им слой е изработен от боросиликатно стъкло, което води до максимално поглъщане на слънчевата радиация.

Показаните параметри на ефективност и технология са много по-добри от тези на плоските колектори.

Видове слънчеви колектори

Слънчеви колектори с Нeat pipe тръба

Основният елемент е съвременната Нeat pipe тръба. Точно в нея се извършват най – важните процеси, като изпарение и кондензация, които водят до наличието на топлообмен в горния край на тръбата и така той се превръща в най – горещата точка на тръбата.

Принцип на работа:

  1. Поглъщане на слънчевата енергия – лъчите от слънцето се поглъщат от вакуумните тръби и се превръщат в енергия за затопляне на вода.
  2. Топлопредаване – сърцевината на вакуумните тръби е направена от медни части, които са изпълнени с газ, пренасящ топлината.
  3. Съхранение на топлината – заради високите температури, които достигат газовете се разширяват в съществуващия разтвор, като вода или друга течност.

Слънчеви колектори с термосифон

При тези колектори основните елементи са бойлер (водосъдържател), изолация, вакуумни тръби и уплътнения. При системите с термосифон основният абсорбатор е водата. Тези слънчеви колекотри се отличава с много лесна и опростена технология и добри пазарни цени.

Към системите има прикрепен нагревател с мощност от 1500 вата и допълнителна защита от прегряване, която е ефикасна при източване на водата или при други процеси.

При работата на тези слънчеви колектори с термосифон се използва процеса на конвекция на горещата вода или казано с други думи загрятата вода се изкачва по тръбите и така може да циркулира между колектора и водосъдържателя.

Слънчеви колектори с Нeat pipe тръба и бойлер

Тези колектори спокойно могат да бъдат поставени на двора и да доставят вода до високите етажи на жилището. Те са от ново поколение и са свързани с водопреносната мрежа като доставят налягане до 6 бара, което достатъчно условие за поставянето им в двора.

Останалите слънчеви колектори са без налягане и затова се поставят върху сградите, където ще се употребява топлата вода. Слънчевите системи с Нeat pipe тръба и бойлер са с вместимост от 80 до 200 литра и се предлагат според индивидуалните нужди на клиентите.

Техните предимства са :

  • наличие на температурен датчик
  • съвременен дизайн и висока ефективност
  • автоматизиран клапан за контрол на температурата и защита от прегряване
  • дълъг живот и устойчивост на корозия.

Предлаганите слънчеви колектори са идеални за битовите нужди от топла вода на малки и средни домакинства. Осигурете си независимост при покачване на цените на електроенергията и постоянно наличие на топла вода у дома.

Повече информация за моделите слънчеви колектори предлагани от Емде Солар можете да намерите на: http://www.emde-solar.com/%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment