Как да изберем дамски дрехи за офиса?

Модни съвети за офис дрескод от Ефреа Лайфстайл
Как да изберем дамски дрехи за офиса. Модни съвети от българския производител Ефреа

Дрескод е съвкупност от правила, които основно са свързани с дрехите, но също и вид обувки, бижута, часовници, оформление на нокти, прическа, грим, татуировки и пр. 

Когато става дума за офис дрескод, можем да различим 4 основни вида. В тази публикация ще разгледаме само дамските дрехи.

Официален бизнес офис дрескод е свързан със строгото облекло и има множество правила. Ако носите дамски костюм от сако и пола/панталон, те трябва да са в един и същ тъмен цвят. Можете да облечете и рокля и сако също в едни и същи тъмни цветове, като роклята трябва да е задължително с дължина поне до коляното, а може и в миди дължина. Избягвайте прекалено вталени рокли по тялото. Късите рокли и поли са недопустими. Дори и през лятото панталони трябва да са поне до средата на прасеца от по-фини и дишащи материи. Аксесоарите също трябва да носят усещане за строгост – тъмни класически колани, чорапи с цвета на панталона, семпъл грим, изцяло прикрити татуировки, маникюр в нежен неутрален или телесен цвят. 

Основни цветове на дрескода – черно, тъмносиньо, кафяво, тъмносиво и всички неутрални тъмни нюанси.

Професионален бизнес офис дрескод се прилага в компании в областта на банковото дело, счетоводство, застраховане, финанси, правителство, държавни институции, адвокатски кантори и пр. Отпада изискването да се обличате с дамско сако и пола/панталон в един и същ цвят. Можете да комбинирате черен панталон със сиво сако. Роклите също вече може да не са в строги тъмни цветове, а да имат семпли акценти, а дължината им да е до 2 пръста над коляното. На предна линия излизат сукманите, които можете да комбинирате с дамска риза.

През лятото можете да изберете костюми в по-светли пастелни цветове като бежово, резеда и нежно синьо. Ако работите в сферата на здравеопазването, фармацията и козметичните услуги, наблегнете на дрехите в бяло, които създават усещане за чистота. 

Недопустими са прекалено къси рокли и поли, предизвикателни деколтета, силно прозиращи материи, екстравагантни и големи бижута.

Бизнес ежедневен (casual) офис дрескод е един от най-често срещаните стилове в много от офисите. Подходящ е както за среща с по-неотговорни клиенти, така и за срещи с приятели в извънработно време. Изключително удобен и комфортен за дългите работни дни. Можете да си позволите да носите дамски сака във всевъзможни цветове и принтове, да ги комбинирате с пола или панталон в друг цвят. Отпадат ограниченията за дрехи в тъмни тонове. Все пак се препоръчва да избягвате прекалено ярките цветове, необичайните цветови комбинации, провокативни надписи и щампи. Дамите могат да комбинират елегантните поли не само с класическа риза и сако, но и с неедноцветна блуза, жилетка и пуловер през зимата. 

Неформално облекло (casual) е дрескод, който набира все по-голяма популярност след възникването на пандемията. Преминаването на много служители в дистанционна работа отвкъщи ги мотивира да настояват за разчупване на строгите правила, доколкото е възможно. Дамите могат да носят не само панталони, но и дънки, по-къси поли и панталони над коляното, тениски с щампа и дамски топове без ръкави. Летните рокли също може да са без ръкав, от ефирни и цветни материи. Обувките може да са с по-високи токчета и платформи, а ако предпочитате няма проблем да комбинирате дънките и с маратонки или спортни обувки. Отпадат ограниченията за вида на аксесоарите, покриване на татуировките, цвета на маникюра, оформлението на цвета и прическата. 

Разбира се, ако се съмнявате как да се облечете можете да го обсъдите с отдел Човешки ресурси, прекият си ръководител или да погледнете колегите си на сходни позиции.

Вижте дамски дрехи, подходящи за всеки офис дрескод, произведени в България от Efrea.com

Директория за статии Blogomania.org