Хипербарна кислородна терапия при незарастващи рани

Хипербарна кислородна терапия в барокамераАко имате незарастващи рани причинени от:

  • Радиационни увреждания
  • Инфекции на меките тъкани
  • Топлинни изгаряния
  • Различни видове наранявания
  • Рани причинени от диабет

На Вас ви е необходима хипербарна кислородна терапия. Доказано е, че под въздействието на кислорода раните по-бързо и ефективно заздравяват.

Съществуват два начина за извършване на хипербарна кислородна терапия:

  • Чрез хипербарна камера
    Кислородната терапия се осъществява в специална барокамера, която може да бъде за индивидуални или групови сеанси. В зависимост от модела човека ляга или сяда в нея, като през цялото време вдишва 100% кислород, като налягането в камерата е по-високо от нормалното. Само така може да се подсигури по-високо количество кислород в тъканите, като се стимулира лечението им, което трудно би се осъществило при нормални условия.
  • Чрез специална маска
    Вторият начин за хипербарна кислородна терапия е чрез специална маска, с която се осигурява 100% кислород на белите дробове. Останалата част от тялото е с нормални нива на кислород, но що се отнася до налягането то е по-високо от нормалното.

Странични ефекти при терапия с кислород
Нежеланите ефекти при лечение с кислород са ниски, но въпреки това се наблюдават някои странични ефекти. Възможно е да усетите натиск в ушите, причинен от високото налягане или късогледство, което отшумява в рамките на няколко дни.
Макар и в по-редки случаи излишъкът на кислород в централната нервна система може да доведе по-сериозни странични ефекти, а при хора с тежка сърдечна недостатъчност подложение на тези терапия може да се проявят проблеми с функцията на сърцето.
В случай, че при лечението с кислород почувствате дискомфорт или болка, това може да е сигнал за нежелан страничен ефект от лечението. Споделете вашата пълна анамнеза със съответния специалист водещ терапията, за да се увери, че хипербарната кислородна терапия е безопасна за вас.

Какво се случва обикновено по време на терапията?
В различните центрове има и различни модели барокамери. В новооткрития център за лечение с кислород HBO Medical Support Center има голяма барокамера за групови терапии, която побира до 8 човека. Камерата разполага с удобни седалки, в които пациента сяда и единственото му задължение е да диша дълбоко. По време на терапията вие ще може да разговаряте с терапевта и да го уведомявате за всичко, което по някакъв начин ви тревожи и вълнува. След като камерата се затвори, ще се изпълни с кислород под налягане, което се увеличава с 2,5 пъти над нормалното налягане на въздуха. Възможно е да изпитате лек дискомфорт и налягане в ушите, което е нещо напълно нормално. Една процедура може да продължи от 30 мин до 2 ч, в зависимост от състоянието ви. След приключване на процедурата, налягането в камерата бавно ще се възстанови.
След прилагането на терапия с кислород вие може да се почувствате леко замаяни или уморени. Тези симптоми са нормални и бавно отшумяват с времето.

Броят на процедурите с хипербарна кислородна терапия е строго индивидуален. Той зависи от състоянието на раните и до колко те реагират на лечението. Колкото по-сериозно е състоянието им, толкова повече курсове на лечение са необходими.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment