Защо да карам с летни гуми вместо остарели зимни?

Подбудите стоящи зад такъв въпрос са ясни, всеки се опитва да спести от едно или друго, като комплект от 4 нови гуми е сериозен удар по месечния бюджет на един средностатистически българин. Често хората прибягват до практиката да сложат 2 от износените си зимни гуми в комбинация с 2 летни. Какво пък толкова, нали колата ще върви? Е, тази икономична замяна, крие много сериозни рискове, над които ще заостря вниманието ви в тази публикация. На първо място има редица значими разлики между летните и зимните гуми, като започнем от шарката им и стигнем до материала използван за изработката им. Каучукът използван за производството на летни гуми е много по-устойчив на високите температури, които достига асвалтът. Това означава, че не само ще гарантира по-добро сцепление за автомобила на суха настилка, но и ще запази своята форма и цялост, от която зависи функционалността на гумите.

При зимните много бързо ще настъпи така нареченото „изпичане“ на гумата, в следствие на което тя ще загуби редица от своите важни характеристики. Добри летни гуми предоставят много по-ефикасна защита при обилни валежи, като намалят значително рискът от аквапланинг. Това е фактор, който дори опитните шофьори не бива да пренебрегват, защото колата става почти неуправляема. Дори при независимите тестове над различни модели гуми се отдава голяма важност на стабилността им върху мокра настилка. Защо да рискуваш сигурността си и тази на своите пътници, с толкова неразумна постъпка? Индустрията е доста напреднала и предлага възможността да закупите наистина качествени продукти на прилична цена. Значителна разлика между летните и зимните гуми е техния грайфер, като при летните съществуват 3 основни типа – прави грайфери, симетрични и несиметрични. Първият тип гарантира максимална стабилност при проливен дъжд и струпвания на водна маса по пътната настилка. Несиметричните са предпочитани с това, че гарантират по-добра стабилност в остри завои, а симетричните осигуряват наистина добра стабилност и минимален риск от аквапланинг.

Потреблението на подходящ тип гуми води и до намалянето на разхода на гориво. Като сумирате всички тези фактори – сигурност, добро сцепление, по-ниско износване, по-нисък разход на гориво и по-добро цялостно усещане на пътя, инвестицията в нови обувки за колата всъщност се оказва доста по-добър вариант погледнато в дългосрочен план.

Друг често срещан въпрос е, дали всъщност не е по-икономично просто да се закупят всесезонни гуми? По мои наблюдения крайните сметки излизат почти същите, защото каучукът няма как да бъде еднакво устойчив и на високи, и при ниски температури. Те представляват компромисен вариант, но не успяват да постигнат най-високите резултати на изпитаните сезонни модели. Това не ги превръща в ненадежден избор, но дали са по-добра опция зависи изцяло от вас, колко често карате, в какви метеорологични условия, както и с какъв бюджет разполагате. Много от моделите в премиум клас постигат достатъчно добро представяне. Все пак крайното решение е винаги във ваши ръце, моят съвет е да бъдете разумни и да не подценявате статистиката.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment