Предимства на котлите на твърдо гориво Част 1

May 29, 2013 | Автор: | Публикувано в Дом и семейство

Дори и през топлите пролетни и горещи летни дни, човек не трябва да спира да планира за студената зима. Не случайно в баснята за мравката и скакалеца, първата има какво да яде през зимата, докато скакалецът трябва да обикаля и моли другите да споделят заделеното от тях през лятото. Как искате да прекарате следващата зима? Уютно сгушени вкъщи, топлени от локалното си парно? Или пък зъзнещи от студ и въпреки всичко, плащайки огромни сметки на “Топлофикация” или “Енергото”?

Инсталирайки си котле на твърдо гориво, определено ще имате по-голям шанс да сте от първите.  Един котел на твърдо гориво е отлична алтернатива на прескъпото и неефективно централно отопление предлагано в момента от държавата. Всички зависи само от вас! И дори първоначалната инвестиция в локално парно да е висока, тя ще се възвърне в парични измерения само след няколко години. В това разбира се не се включва удобството и независимостта ви от външни обстоятелства като например Русия да спре потока от синьо гориво към Източна Европа както се случи вече веднъж.

Но учудващо, котлите на твърдо гориво предлагат не само независимост от общата мрежа. Освен с това те предлагат и редица други предимства, които са непосилни за “Топлофикация”. Тук ще може да прочетете за четири от тях.

1. Екологично чисти

Тази тема не е широко застъпена в България, а трябва да бъде. Пелетните и котлите на твърдо гориво за отопление са екологично чист вид за отопление. Тоест продуктите, които те използват са възобновяем източник на енергия , за разлика от нефт, газ или пропан-бутан. Пелетите са изработени от отпадъци от дървопреработването, така че те вече са рециклирани веднъж.

2. Текущи разходи

Използване на пелети за отопление е невероятно добър начин да намали разходите за отопление. В момента, дървесни пелети са около 30% по-евтини от еквивалентното количество нафта за отопление. Ако сте потребител вие ще забележите разликата. А ако сте собственик на хотел, спортна зала, или пък сте директор на училище или болница? Помислете какви икономии ще сте в състовние да реализирате?

3. Ефективност

В зависимост от модела съвременните котли на твърдо гориво предлагат до 94% ефективност като по-голямата част предлагат над 90% ефективност. В сравнение с тях ефиктивността на традиционните бойлери може да падне до 50-60% ! Така с помощта на дървата вие ще получите в действителност повече топлина и удобство за по-малко пари.

4. Печки

Както котлите, така и стандартните печки на дърва са добър вариант за икономично отопление на дома ви. Това ви позволява да поставите една печка в дома си, която може да се намира в предната стая, от където ще бъде в състояние да отоплява цялата къща. А и със сигурност ще бъде интересна тема за разговор, когато ви дойдат гости.

Котлите на твърдо гориво са едно прекрасно творение на инженерната мисъл. Ако искате да научите повече за техните предимства, прочете и втората част на тази статия.

Оставете своя коментар

Трябва да влезете в сайта за да оставите своя коментар.