Правилният link building за 2014

Много специалисти по SEO оптимизация ще ви кажат, че link building не е толкова трудно занимание, стига да сте добре технически подготвени. Нещата обаче доста се промениха през 2013 година и правилният link building изисква влaгане на средства и време. Много от теориите, че link building-ът е мъртъв, се основават на самозалъгване или страх. Страховете са съвсем оправдани. След ъпдейта Penguin, Google започна да наказва строго онези сайтове, които имат манипулативни link схеми. Това се отразява и на SEO оптимизацията на вашия сайт.

Лоша идея
Някои недотам специалисти решиха, че най-добрата стратегия за SEO оптимизация след ъпдейта Penguin, е да спрат да се занимават с link building. Това наистина е много лоша идея. Най-добрият начин да подобрите видимостта на сайта си и през 2014 година ще бъде изграждането на мрежа от линкове. Вашата SEO оптимизация трябва да обърне сериозно внимание на този момент.
В случай, че не ви се вярва, че това е така, нека само да споменем, че и Matt Cutts e на същото мнение. Малко преди старта на новата година той заяви в интервю, че link building-ът все още е най-добрият начин да откриваме неща, както и да бъдем открити. Това е една достатъчна причина да осмислите своята SEO оптимизация, в случай че не включва link building. В интервюто си за изтъкнатия Eric Enge инженерът от Google маркира още няколко важни точки от бъдещето на SEO оптимизацията – социалните медии и authorship.
Основната истина, че link building-ът изкачава сайта ви в органичните резултати, остава валидна. В случай, че вашата SEO оптимизация се нуждае от това, то трябва да инвестирате време и потенциал.

Сходните теми са новия PageRank
Голямата промяна в тази насока на SEO оптимизацията дойде през май 2012 г. От тогава насам класическото един link вече не е равно на един вот от алгоритъма. След въвеждането на Knowledge Graph, Google залага все повече на семантичното търсене. Информацията се събира от много разнообразни източници, като се използват повече от 500 милиона обекти и 3,5 млрд. факти. Knowledge Graph е повече за нещата, отколкото за връзките.
От гледна точка на SEO оптимизацията е много вероятно Knowledge Graph да е бил замислен заедно с ъпдейта Hummingbird. Един прост пример ще ви даде представа за какво става дума. Ако сега търсите капак за кола, то вие ще намерите именно него. Преди резултатите на търсачката съдържаха доста разнородна информация.

Link схеми срещу Link Building
Да се разбере разликата между link схеми и link building ще е много важно за SEO оптимизацията през 2014. Това може да се окаже наистина много объркващо за вашата SEO оптимизация. Много сайтове са били засегнати от така наречения парадокс на Google. За разлика от теорията на Айнщанйн за лудостта, при еднакви заявки търсачката може да даде различни резултати. Link схема, която е можела да изведе вашия сайт на едно от челните места, сега със сигурност ще бъде санкционирана от Google.

Малко помощ
За да ви улесним, ще представим малък списък на нещата, които не бива да правите. Те се индексират от търсачката като link схема, а не като link building.
Покупка или продажба на връзки, които надвишават вашия PageRank
Използването на автоматизирани програми или услуги, за да създадете link към вашия сайт
Свързването към сайт с единствена цел получаване на link
Самоцелен link building

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment