Невероятните начини, по които работят светодиодните лампи

Светодиодните лампи набират все повече популярност в последните години. Те стават любимият избор на повече потребители, заради големите предимства, които притежават. На първо място трябва да се отбележи, че е са енергоспестяващи с изключително дълъг живот. Това означава, че потребителите ще спестят много пари от сметките си за електрическа енергия. Освен това, трябва да се отбележи, че светодиодните лампи са изцяло природосъобразни. Безспорно светодиодните лампи са невероятна технология, поради тази причина е интересно да се разбере какъв е принципът, според който работят.

 

Основата на свтодиодните лампи

Основата, която се използва в съвременните светодиодни лампи, може да се търси още  в самото начало на 20 век. Още през 1907 година британският експериментатор  H. J. Round открива явлението, което е известно като електролуминисценция. Следват години, в които редица учени са правили различни открития в областта. Всеки от тях е дал своя принос за разработването на свтодиодните лампи, докато не идва 1962 година. Тогава Nick Holonyak изобретява видимия спектър на светодиодните лампи. Той е, човекът, който е считан за бащата на светодиодите.

 

Първите светодиодни лампи са имали способността да светят в червено. По-нататъшните изследвания и развитие са позволили светодиодните лампи да излъчват всички светлини, които са видими в спектъра. В момента на пазара се предлагат много видове цветове, в които са изработени светодиодните лампи. Те могат да бъдат използвани и в различни приложения, като телевизори, фенерчета, електрически крушки и много други електронни устройства.

 

Процесът на работа на светодиодните лампи

Устройството на светодиодните крушки е сравнително просто. Диодите, благодарение на които излъчват светлина, са изработени от полупроводников материал. Това означава, че те провеждат малко количество електрически ток.

 

Диодите позволяват на електрическия ток да се движи само в една посока, но в случая на LED светлините се движи и в двете посоки. При светодиодните лампи това означава, че електричеството ще премине през отрицателно зареден анод и след това ще се премести към положително заредения катод. Този процес позволява на електроните да се рекомбинират чрез електронни дупки в устройството. Това води енергията до състояние на фотон. Фотоните дават светлина чрез ефект, известен като електролуминисценция. Именно това е принципа, който използват при работа свтодиодните лампи.

 

Различните цветове

Другият голям въпрос около светодиодните лампи е как светят в различни цветове. Всичко това зависи от енергията, произведена от фотоните. Разликата в енергията дава различните цветове от светлинния спектър.

 

Светодиодните лампи се отличават с изключително дълъг живот, за рзлика от крушките с нажежаема жичка. Освен това, LED светлините са напълно безопасни за работа, защото не отделят топлина, докато са включени. За изработването им не се използват материали, които са в състояние да навредят на околната среда, като живак.

 

В заключение

Технологията, която стои в основата на светодиодните лампи, е лесна за разбиране, но е отнела на учените десетилетия в прецизни разработки. Те произвеждат изключително силна свтлина, която е най-доброят заместител на дневната. Потребителите имат невероятен избор, когато решат да осветяват различните помещения в дома или офиса си. Могат да изберат силна бяла светлина за бюрото или работното място. За спалните могат да пробват светодиодни лампи с мека жълта светлина. Те могат да се използват дори и за коледната и новгодишна украса. А що се отнася до момента със закупуването, това днес е лесна работа – влизате в интернет и намирате специализиране онлайн магазини като vikiwat.com.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment