Колко килограма трябва да съм – изчислете теглото си

Остава обаче въпросът: колко килограма трябва да съм? Тук значителна помощ може да дойде от една специфична стойност, която се нарича Индекс на телесната маса.

Всеки понякога се е поглеждал в огледалото и се е чудил дали това е най-подходящото тегло за него, дали е в здравословните граници и дали може да постигне нещо по-оптимално. Дори да не целим изваяните фитнес тела на инфлуенсърите (нещо, което е трудно постижимо), все пак всеки от нас може да се погрижи да е в здравословни граници на теглото, за да си осигури оптимално здраве. Разбира се, теглото винаги трябва да се гледа и през призмата на физическата активност, навиците на хранене и цялостното здравословно състояние.

Що се отнася до теглото ни, то може да варира в границите на около 1-2 кг от сутринта до вечерта или през различните дни. Това е, понеже някои храни се задържат по-дълго в организма, преди да бъдат изхвърлени чрез дефекация, понякога се натрупват течности, в други случаи не сме ходили по номер две от известно време. Затова не приемайте тези вариации като нещо страшно или неприятно.

Остава обаче въпросът: колко килограма трябва да съм? Тук значителна помощ може да дойде от една специфична стойност, която се нарича Индекс на телесната маса.

Какво е ИТМ?

ИТМ, съкращението на Индекс на телесната маса, е показател, който помага да се дефинират категориите на здравословното или нездравословното тегло. Т.е.

  • ИТМ под 18,5 = поднормено тегло;
  • ИТМ между 18,5-25 = нормално тегло;
  • ИТМ > 25 до 30 = наднормено тегло;
  • ИТМ > 30 = затлъстяване в различни степени.

За да определите оптималното си тегло, можете да използвате ИТМ калкулатор. Той ще ви покаже колко е вашият индекс на телесната маса в момента и можете да въведете различни целеви килограми, за да прецените в какъв диапазон ще попадате, ако ги достигнете.

Индексът на телесната маса разглежда няколко фактора. Първият е височината ви. Взима се ръстът и той се повдига на квадрат, а после полученото число се дели на килограмите ви. Освен това са обособени няколко диапазона, които разглеждат различни възрастови групи. Все пак, с повишаването на възрастта се увеличава и теглото, което се счита за здравословно.

Тоест, когато искате да прецените колко килограма трябва да сте, можете да въведете височината си и да изберете възрастта си. След това проверете в какъв диапазон попадате в момента с настоящото си тегло. После експериментирайте, като въведете няколко по-ниски или по-високи стойности, в зависимост от тази, която сте получили. Тези различни стойности ще ви дадат вариращи индекси, което ще ви позволи да прецените кое тегло е най-подходящо за вас.

Друг често срещан вариант, който се използва за бързо изчисление, което после можете да проверите чрез ИТМ калкулатор, е следното. Взимате ръста си в сантиметри. От него вадите 100. Това число, +/- 10 в килограми е оптималното тегло, с което ще попадате в здравословни граници. Разбира се, това изчисление е, до голяма степен, приблизително, така че го проверете и с ИТМ калкулатор. По този начин ще сте сигурни, че сте си поставили правилната цел, към която да вървите, и имате основна база, към която да се стремите.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment