Историята на допинга в професионалния спорт

Допингът в спорта се появи много по-рано от анаболните стероиди. Разбира се, не говорим за митичните древни спортисти, които взеха участие още в първите олимпийски игри. В тази статия ще ви разкажем за специфични документални доказателства.

Първият документиран случай, датира от далечната 1865 г., когато спортни стимуланти са били използвани от Холандски плувци и в края на 19-ти век, е имало факти, че употреба на допинг е открита при колоездачите от различни страни, и тези средства са били различни от кофеин и алкохолни напитки. Първите съвременни Олимпийски игри, проведени през 1896 г., не е изключение от тази система, много олимпийци са използвали доста разнообразен арсенал от химически оръжия. В същото време на Олимпиадата през 1904 г., с опасност за живота след предозиране на допинг се върна Американския атлет Томас Хикс.

Синтетичен тестостерон е бил произвеждам още през 1935г. И писмени доказателства са факт в подкрепа на това събитие и се смята, че неочакваната отборна победа на Олимпийските игри през 1936 г. от Германия е била пълна измама, защото във всички Германски атлети е открит точно този синтетичен тестостерон.

Тази история се повтаря по време на Олимпийските игри през 1952, проведени в Хелзинки: Тогавашните съветски спортисти използващи спортни стимуланти, за първи път взимат участие в състезание и постигат невероятни резултати. Тогава никой не знаеше за използването на забранените медикаменти. Руските атлети впечатлиха публиката със своите постижения.

Създаването на първата анти допингова компания беше създадена през средата на 20-ти век, а за да бъдем по-точни през 1968 година. Първия анти допингов комитет начело с княз Александър де Мароде. Той въвежда инициатива за задължителен допинг контрол и формира списък със забранени от употребата вещества за спорта.

През тази година се обявява война срещу стероидите, това новородено понятие – спортен допинг, игнорира почти всички спортни отбори. Инвестицията за тази инициатива, беше пределно ясно, че е спонсорирана от САЩ. Първият метод за откриване на забранени вещества е разработен от Съветския съюз и е бил тестван по време на Олимпиадата в Сеул. Тогава агенцията на допингиращите средства хвана само един спортист бегачът Бен Джонсън от Канада. Той беше приемал стероид наречен genabol – синтезиран през 1984 г. с активна съставка станозолол.

В днешно време, въпреки факта, че прием на анаболни стероиди e забранен те се синтезират почти всеки под различни наименования. Разбира се, повечето от тях никога не се продават легално, главно заради огромната им цена. Поради тази причина, много от най-развитите държави в света са започнали да строят фармакологичните лаборатории, ангажирани предимно в производството на синтезиращи лекарства, които не са дефинирани в пробите от допинг. Някои от тези лаборатории дори получават финансиране от бюджетите на съответните страни. Така например, през 70-те години на миналия век в Германия се провежда експеримент върху растежния хормон и е официално платен от правителството.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment